Βιολογία κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου


 
 

Μελετώντας το βιβλίο της βιολογίας κατεύθυνσης της  Γ’ λυκείου για πολλά χρόνια τώρα η απογοήτευση μας επισφραγίζεται και το αδιέξοδο κυριαρχεί. Στο 5ο κεφάλαιο οι νόμοι του Μέντελ παρουσιάζονται με κάποιες ασάφειες –χαρακτηριστικό των συγγραφέων- δίνονται όμως ασκήσεις για τη κατανόηση των εννοιών. Στα κεφάλαια 1 και 2 έχουμε περιγραφή του γενετικού υλικού , διπλασιασμού του και επίσης παρουσιάζονται οι διαδικασίες σύνθεσης των πρωτεϊνών. Βέβαια το βιβλίο αυτό στην ελεύθερη αγορά δε θα είχε πωλήσεις διότι υστερεί σε σχέδιο, παρουσίαση , είναι αδέσποτο υλικό, έχει μπερδεμένες έννοιες κάτι που κάνει πολλούς μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς να εφοδιάζονται απλά βοηθήματα για κατανόηση της ύλης. Όμως όταν επιβάλλεται από το υπουργείο παιδείας οι επιλογές για γνώση κατευθύνονται από τις σκληρά τοποθετημένες παρωπίδες στα μυαλά των μαθητών. Ας δούμε τώρα και τα θέματα των πανελληνίων εξετάσεων.
 
Όπως κάθε χρονιά έτσι και εφέτος έπεσαν θέματα σε έννοιες όπως κόψιμο και ράψιμο του γενετικού υλικού, συνεχής –ασυνεχής αλυσίδες, υποκινητές, ανιχνευτές  αλυσίδων DNA και παρόμοια. Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν η εκάστοτε επιτροπή που δημιουργεί τα θέματα των εξετάσεων να λειτουργεί με άκρατη διανοητική αιχμαλωσία, αυθαίρετα διότι δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα, ούτε μία άσκηση στο μόρφωμα σχολικό βιβλίο βιολογίας γ΄ λυκείου. Αν αυτά τα θέματα «έπεφταν» σε μαθητές ευρωπαϊκών ή αμερικανικών σχολείων (το λέμε αυτό διότι παρακολουθούμε την αντίστοιχη ύλη που διδάσκεται στις προηγμένες οικονομικά, κοινωνικά και με σημερινά δεδομένα πολιτιστικά δρώμενα) οι μαθητές θα ξεσηκώνονταν, οι εκπαιδευτικοί θα διαμαρτύρονταν και ο υπουργός θα παραιτούνταν. Όμως εδώ στη χώρα μας μέσα στη γενικότερη αποχαύνωση των εννοιών και αξιών, της ανέχειας και της μιζέριας , το να αυθαιρετεί κάποιος είναι κατόρθωμα που επιβραβεύεται μεταξύ ομοίων.
Υ.Γ. όταν εργαζόμουν ως καθηγητής σε αγγλόφωνο σχολείο στην Αθήνα με κάλεσε ο άγγλος διευθυντής και μου είπε ότι στο διπλανό γραφείο είναι οι εκπρόσωποι δύο εταιριών με τα καινούργια βιβλία βιολογίας που κυκλοφορούσαν τότε. Έπρεπε να δω τα βιβλία και βάση της εμπειρίας και των γνώσεων μου να διαλέξω ποιο από τα δύο παρουσιάζει καλύτερα τις έννοιες, είναι προσιτό στο επίπεδο των μαθητών και ποιο από τα δυό είναι στο πνεύμα των εξετάσεων  Ο Level που βάζουν τα αγγλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσω του Βρετανικού Συμβουλίου. Αφού έκανα τη σύγκριση επέλεξα το καταλληλότερο βιβλίο . Αυτό θα γίνει κάποτε στη χώρα μας;

Διονύσης Σταμάτης  Συντονιστής βιολογίας.


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons