Άρθρο για το ρόλο των Βιοεπιστημόνων στο Σύστημα Υγείας"Η ανάγκη εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών και εξοικονόμησης πόρων",
"Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων"
"Αξιοποίηση του Επιστημονικού μας Δυναμικού",

Αυτά είναι μερικά από τα κεντρικά μηνύματα (η συνθήματα)  ΌΛΩΝ των πολιτικών κομμάτων στις μέρες μας. Ωστόσο ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ? 
Ειδικά η "κοινότητα" των Βιοεπιστημόνων γνωρίζει πως ΟΧΙ!

Γιατί συνεχίζει η Ελληνική πολιτεία να συντηρεί ένα επαγγελματικό γκέτο με εκπαιδευτικό backround που δεν συνάδει με τις εκπαιδευτικές προϋποθέσεις της ΕΕ και-σε περίοδο κρίσης μάλιστα- να πληρώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις με υπερκοστολόγηση 400 έως 9000% πάνω από το πραγματικό κόστος?

Ποιος είναι ο ρόλος των Ελλήνων Βιοεπιστημόνων στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και των διαγνωστικών εξετάσεων; 

 Σε πρόσφατη δημοσιευμένη εργασία του στο επιστημονικό περιοδικό Health Policy (Impact Factor:1,38 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168851012001042), ο συνάδελφος Ηλίας Καζάνης (Πανεπιστήμιο του Cambridge) αναλύει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των εξειδικευμένων Βιοεπιστημόνων (Βιοχημικών, Μοριακών Βιολόγων, Γενετιστών και γενικότερα πτυχιούχων Βιολογίας, Χημείας ή Φαρμακευτικής) και περιγράφει την σημερινή κατάσταση στον τομέα παροχής εργαστηριακών υπηρεσιών υγείας (αποκλεισμός των Βιοεπιστημόνων από διευθυντικές θέσεις, ίδρυση εργαστηρίων).

Στην εργασία γίνεται σύγκριση της Ελληνικής πραγματικότητας με τις διεθνείς πρακτικές (ιδίως με χώρες της ΕΕ) και διερευνώνται οι παρενέργειες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (όπως η υπερκοστολόγηση και υπερσυνταγογράφηση των εργαστηριακών εξετάσεων και η έλλειψη εξειδικευμένης τεχνογνωσίας).

Τέλος, προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις στο χρόνιο θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Εργαστηριακών Βιοεπιστημόνων με στόχο την αρμονική συνεργασία τους με τους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς και τον εκσυχρονισμό του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας.

Πρόκειται για το πρώτο άρθρο που δημοσιεύεται για το θέμα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό και ίσως υποδεικνύει μια πρακτική η/και διέξοδο που θα άξιζε να αξιοποιήσουμε...

Για τον σχολιασμό
Παπαδάκης Μάνος


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons