Αμφίβολο το μέλλον του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ;

- Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού είναι ερευνητικός φορέας και ιδρύθηκε το 1965 από τον Σπύρο Δοξιάδη.
- Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που υπάγεται, εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
- Η λειτουργία του διέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 867/1979.
- Ανώτερο όργανο αποτελεί η Διοικούσα Επιτροπή η οποία είναι πενταμελής και διορίζεται από το ΥΥΚΑ. Τα μέλη της δεν αμείβονται και έχουν την ευθύνη της διοίκησης για λειτουργικά και επιστημονικά ζητήματα.
- Επίσης θεσμοθετημένα όργανα του Ι.Υ.Π. είναι το Επιστημονικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Ηθικής.
- Παρέχει εξειδικευμένο έργο πρόληψης και δημόσιας υγείας και αναπτύσσει ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στο πεδίο της υγείας του παιδιού.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ι.Υ.Π.

1. Εξειδικευμένο κλινικό-εργαστηριακό έργο με έμφαση στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική νοσημάτων με σοβαρές συνέπειες:

- Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (screening). Κάθε χρόνο εξετάζονται όλα τα νεογέννητα της χώρας (112.000 γεννήσεις) για τα παρακάτω νοσήματα: φαινυλκετονουρία, συγγενής υποθυρεοειδισμός, γαλακτοζαιμία, ένζυμο G6PD.
- Κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα. Κέντρο Διάγνωσης σπάνιων παθήσεων (Gaucher, Fabry, Pompeκά).
- Λοιπές γενετικές παθήσεις (σύνδρομα, νοητική καθυστέρηση, αυτισμός, κώφωση κ.α.)
- Διαταραχές μεταβολισμού των οστών.

2. Εξειδικευμένο έργο κοινωνικής και αναπτυξιακής παιδιατρικής, ψυχικής υγείας, πρωτοβάθμιας φροντίδας, προαγωγής της υγείας και της ποιότητας ζωής του παιδιού και της οικογένειας:

- Υπεύθυνος φορέας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής και Προώθησης του Μητρικού Θηλασμού.
- Κέντρο Μελέτης και Πρόληψης της Κακοποίησης και Παραμέλησης.
- Εκτίμηση και καταγραφή υπαρχουσών και απαραίτητων να θεσπιστούν,υπηρεσιών υγείας των παιδιών στην Ελλάδα.
- Αναπτυξιακή παιδιατρική.
- Σχολική υγεία και προαγωγή υγείας στα σχολεία.
- Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και κοινοτική ανάπτυξη.
- Μελέτη της δυναμικής των οικογενειακών σχέσεων.
- Παιδική προστασία και προώθηση δικαιωμάτων του παιδιού.
- Αγωγή και προαγωγή υγείας του παιδιού και της οικογένειας.


ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Ι.Υ.Π.

- Έχει διεπιστημονική συγκρότηση και επιδιώκει μια ολιστική αντιμετώπιση της υγείας του παιδιού.
- Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε εξειδικευμένους τομείς, ενώ εκσυγχρονίζεται διαρκώς στην υποδομή και τους προσανατολισμούς του.
- Διεξάγει κυρίως εφαρμοσμένη έρευνα.
- Αποτελεί σημείο αναφοράς στη Χώρα μας για τα θέματα εξειδίκευσης του και έχει πολυάριθμες συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα.
- Έχει στενή επιστημονική συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού που αναπτύσσουν αντίστοιχες δραστηριότητες και συμβάλλει ενεργά στη διεθνή επιστημονική παραγωγή.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον αριθμό των νοσημάτων που διαγιγνώσκονται έγκαιρα από τα εργαστήριά μας και τον αριθμό των ψυχοκοινωνικών περιστατικών που παραπέμπονται στις Διευθύνσεις του Ι.Υ.Π., οι υπηρεσίες πρόληψης που προσφέρονται από το Ι.Υ.Π προλαμβάνουν την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ιδρύματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες κάθε χρόνο!

- Σήμερα το κοινωνικό και επιστημονικό έργο του Ι.Υ.Π κινδυνεύει να συρρικνωθεί ή και να διακοπεί από τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης:

- Μη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης (16% κατά το 2011 και προβλεπόμενη 30% κατά το 2012-2013). Η πλήρωση των απολύτως αναγκαίων κενών θέσεων προσωπικού είναι απαραίτητη για τη διεκπαιρέωση του αυξημένου όγκου εργασίας και τη διαφύλαξη της ποιότητας του έργου του Ι.Υ.Π., δεδομένου ότι το σύνολο των εργαζομένων στο Ι.Υ.Π. είναι σήμερα μόλις 55 άτομα.

- Δραματική μείωση της εγκεκριμένης χρηματοδότησης για το 2011 που οδήγησε το Ι.Υ.Π. για πρώτη φορά σε ελλειματική οικονομική κατάσταση. Ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί από τη Διοίκηση του Ι.Υ.Π. για το 2012, καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας του Ι.Υ.Π. και για το λόγο αυτό η έγκρισή του, χωρίς καμία περικοπή, αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή του.

- Η Πολιτεία θα πρέπει να υπολογίσει την κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση κάθε ελληνικής οικογένειας αλλά και του ίδιου του Κράτους σε σχέση με το μικρό κόστος λειτουργίας του Ι.Υ.Π και να αποφασίσει προς όφελος των Πολιτών.


Σύλλογος Εργαζομένων
στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
Πληροφορίες:www.ich.gr

Επικοινωνία: sillogos@ich.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons