Τα διατροφικά σκάνδαλα τείνουν να γίνουν ρουτίνα, καθώς συχνά το κοινό ακούει εμβρόντητο περιστατικά όπως την εύρεση DNA αλόγου σε τυποποιημένα τρόφιμα που υποτίθεται ότι παρασκευάζονταν από βοδινό κρέας! Υπήρξε μάλιστα ανησυχία για την ύπαρξη της ουσία φαινυλβουταζόνη (απαγορευμένη για τον άνθρωπο), η οποία χορηγείται υπό κανονικές συνθήκες μόνο σε ζώα που τρέχουν στον ιππόδρομο.
Οι καταναλωτές δεν έχουν άλλον τρόπο να προστατευτούν από το ενδεχομένως ακατάλληλο φαγητό που μπορεί να φτάσει στο πιάτο τους, πέραν από τους ειδικούς που δουλεύουν σε κρατικές υπηρεσίες. Εξειδικευμένοι επιστήμονες που εργάζονται πίσω από κλειστές πόρτες ελέγχουν τρόφιμα ώστε να μην καταναλώσουμε εμείς κάποια επικίνδυνη ουσία. Ένας τέτοιος «ντεντέκτιβ» τροφίμων ήταν και ο Chris Elliot, ο καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queens του Μπελφαστ ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου το 2013.
Το CNN, «έπλασε» τη Δευτέρα το προφίλ του Elliott, δίνοντας παράλληλα ορισμένα παραδείγματα απάτης με τρόφιμα με τα οποία το Πανεπιστήμιο Queens έχει έρθει αντιμέτωπο.
Ψάρια: «Ο καταναλωτής πιστεύει ότι αγοράσει ένα συγκεκριμένο είδος ψαριού, αλλά στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που νομίζει».
Ρίγανη: «Το 25% της ρίγανης που πωλείται στις ΗΠΑ, έχει κάποιο είδος απάτης».
Τυρί παρμεζάνα: «Σε ποσότητες παρμεζάνας έχει ανιχνευτεί μέχρι και πολτός από χαρτόνι».
Καρύδες: «Μας έλεγαν ότι υπάρχει μεγάλη απάτη με την καρύδα και μαντέψτε, υπάρχει πράγματι».
Αν και τα αποτελέσματα των ερευνών του κάνει και το πιο σκληροτράχηλο στομάχι να ανακατεύεται, εντούτοις δεν θα εγκατέλειπε με τίποτα το έργο του.
«Η δουλειά μου είναι να προστατεύω την ακεραιότητα του παγκόσμιου συστήματος εφοδιασμού τροφίμων, πιστεύω ότι είναι σημαντική και δε θα διάλεγα καμία άλλη καριέρα», εξηγεί ο καθηγητής.
πηγή:medicalnews.gr