Αυτοί είναι οι «ντετέκτιβ τροφίμων» που κρατούν ασφαλές το φαγητό στο πιάτο μας

Τα διατροφικά σκάνδαλα τείνουν να γίνουν ρουτίνα, καθώς συχνά το κοινό ακούει εμβρόντητο περιστατικά όπως την εύρεση DNA αλόγου σε τυποποιημένα τρόφιμα που υποτίθεται ότι παρασκευάζονταν από βοδινό κρέας! Υπήρξε μάλιστα ανησυχία για την ύπαρξη της ουσία φαινυλβουταζόνη (απαγορευμένη για τον άνθρωπο), η οποία χορηγείται υπό κανονικές συνθήκες μόνο σε ζώα που τρέχουν στον ιππόδρομο.

Οι καταναλωτές δεν έχουν άλλον τρόπο να προστατευτούν από το ενδεχομένως ακατάλληλο φαγητό που μπορεί να φτάσει στο πιάτο τους, πέραν από τους ειδικούς που δουλεύουν σε κρατικές υπηρεσίες. Εξειδικευμένοι επιστήμονες που εργάζονται πίσω από κλειστές πόρτες ελέγχουν τρόφιμα ώστε να μην καταναλώσουμε εμείς κάποια επικίνδυνη ουσία. Ένας τέτοιος «ντεντέκτιβ» τροφίμων ήταν και ο Chris Elliot, ο καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queens του Μπελφαστ ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου το 2013.

Το CNN, «έπλασε» τη Δευτέρα το προφίλ του Elliott, δίνοντας παράλληλα ορισμένα παραδείγματα απάτης με τρόφιμα με τα οποία το Πανεπιστήμιο Queens έχει έρθει αντιμέτωπο.

Ψάρια: «Ο καταναλωτής πιστεύει ότι αγοράσει ένα συγκεκριμένο είδος ψαριού, αλλά στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που νομίζει».
Ρίγανη: «Το 25% της ρίγανης που πωλείται στις ΗΠΑ, έχει κάποιο είδος απάτης».
Τυρί παρμεζάνα: «Σε ποσότητες παρμεζάνας έχει ανιχνευτεί μέχρι και πολτός από χαρτόνι».
Καρύδες: «Μας έλεγαν ότι υπάρχει μεγάλη απάτη με την καρύδα και μαντέψτε, υπάρχει πράγματι».
Αν και τα αποτελέσματα των ερευνών του κάνει και το πιο σκληροτράχηλο στομάχι να ανακατεύεται, εντούτοις δεν θα εγκατέλειπε με τίποτα το έργο του.

«Η δουλειά μου είναι να προστατεύω την ακεραιότητα του παγκόσμιου συστήματος εφοδιασμού τροφίμων, πιστεύω ότι είναι σημαντική και δε θα διάλεγα καμία άλλη καριέρα», εξηγεί ο καθηγητής.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons