Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στη χώρα μας, παρόλο που το εμβόλιο γίνεται δωρεάν και αυτό θα ισχύει έως τέλος του 2016, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2017, παύει ο δωρεάν εμβολιασμός για τον HPV στις ηλικίες από 18 – 26 ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία του «Αρεταίειου» νοσοκομείου, ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV ανέρχεται σήμερα στο 40%, ενώ στην Αυστραλία αγγίζει το 95%.
«Δεδομένης της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων, οι οποίοι γενικά φοβούνται τα εμβόλια, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το ποσοστό αυτό», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 10ο Αθηναϊκό Συνέδριο για την Γυναικεία Υγεία και Νοσηρότητα, ο Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας, Ενδοκρινολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής, του «Αρεταίειου» νοσοκομείου.
Το ότι από το 2017, το εμβόλιο παύει να χορηγείται δωρεάν και θα πρέπει να πληρώνεται εξ ολοκλήρου από την ασφαλιζόμενη της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως έναυσμα για τον εμβολιασμό τους, τον οποίο έχουν ήδη καθυστερήσει, ανέφερε ο Γεώργιος Κρεατσάς, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών, στο «Αρεταίειο» νοσοκομείο.
Μάλιστα, όπως είπε, στους προσεχείς μήνες θα προτρέψουμε τους συναδέλφους μας, όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική κάλυψη στις νεαρές γυναίκες στην Ελλάδα και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου.
Στη χώρα μας το εμβόλιο είναι ενταγμένο στα υποχρεωτικά εμβόλια που προτείνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2015 υπάρχουν νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη σύσταση και αποζημίωση του εμβολίου έναντι του HPV.
Ειδικότερα, η ηλικία έναρξης της σύστασης εμβολιασμού μετατέθηκε στα 11 έτη. Το εμβόλιο συστήνεται για όλα τα κορίτσια 11-15 ετών και για τις γυναίκες 15-26 ετών, που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν στην αρχικά προτεινόμενη ηλικία. Επιπλέον, οι δόσεις του εμβολίου μειώθηκαν σε 2 από 3 για τις νεότερες εφήβους, γεγονός που ευνοεί την αύξηση της συμμόρφωσης και άρα της εμβολιαστικής κάλυψης.
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προτείνει δύο δόσεις για τις ηλικίες 11-15 ετών, με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6), που εξακολουθούν να χορηγούνται δωρεάν. Επιπρόσθετα, για τις έφηβες 15 – 18 ετών, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να χορηγείται δωρεάν με το εμβολιαστικό σχήμα να περιλαμβάνει τρεις δόσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Δεληγεώρογλου, τόσο το διδύναμο, όσο και το τετραδύναμο εμβόλιο κατά του ιού HPV, που κυκλοφορούν στη χώρα μας, είναι απολύτως ασφαλή, δεν έχουν παρενέργειες, επιβάλλεται να γίνεται σε άνδρες και γυναίκες, διότι προστατεύει τόσο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και από τη μετάδοση του ιού μέσω των ερωτικών επαφών.
Το κόστος όμως του δωρεάν εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλό και όπως είπε ο κ. Δεληγεώρογλου, η Αυστρία που το επιχείρησε, άντεξε μόλις 12 μήνες την δωρεάν χορήγησή του σε αγόρια και κορίτσια.
Οι ομιλητές, αναφερόμενοι στην θεματολογία του συνεδρίου σημείωσαν, ότι και φέτος στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθεί το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, το 2014 οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 1,7%, ενώ οι γεννήσεις μείωση κατά 2,1%.
«Άνδρες και γυναίκες προσέχουν περισσότερο πια σε ό,τι αφορά την αντισύλληψη, οι εκτρώσεις έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, ενώ και οι εφηβικές κυήσεις δεν είναι συχνό φαινόμενο. Όμως, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον οικογενειακό προγραμματισμό και φυσικά η αλλαγή της θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των γεννήσεων στη χώρα μας» είπε ο κ. Κρεατσάς.
πηγή:medicalnews.gr