Νέα δεδομένα για τους πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά πλάκας

Ελπιδοφόρες ανακοινώσεις για τον έλεγχο της εξέλιξης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης ή Σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, παρουσίασαν ερευνητές και εργαστήρια απ’ όλο τον κόσμο, στο 32ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Θεραπεία και την Έρευνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, στο Λονδίνο.

Νέα δεδομένα για τους ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές της νόσου

Μια από τις νέες, πολλά υποσχόμενες, θεραπευτικές επιλογές, είναι η ουσία δακλιζουμάμπη, η οποία -όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο- μείωσε σημαντικά πολλές παραμέτρους δραστηριότητας της νόσου, σε ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Τα κλινικά δεδομένα έδειξαν ότι με τη χρήση του φαρμάκου μειώθηκαν σημαντικά οι υποτροπές, η αναπηρία που παραμένει για 24 εβδομάδες και οι νέες βλάβες του εγκεφάλου, για έως και τρία χρόνια, συγκριτικά με την ιντερφερόνη βήτα-1α.

Το νέο φάρμακο, έχει ανοσοτροποποιητικό μηχανισμό δράσης, ο οποίος ρυθμίζει τη φλεγμονή, χωρίς να προκαλεί την γενική καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, οι επιπτώσεις στα ανοσοκύτταρα είναι αναστρέψιμες εντός 6 μηνών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις της δακλιζουμάμπης, είναι αυτές που μειώνουν την παθογένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και με τον τρόπο αυτό μειώνουν την εμφάνιση υποτροπών και την εξέλιξη της αναπηρίας.

Η ουσία, χορηγείται μια φορά το μήνα με υποδόρια ένεση και οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που οδήγησαν σε διακοπή, σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με δακλιζουμάμπη, ήταν οι ηπατικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των τρανσαμινασών ορού, σε ποσοστό 5% και δερματικές αντιδράσεις, σε ποσοστό 4%.

H δακλιζουμάμπη, της εταιρείας Biogen, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο 2016, για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζουσες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Θετικά μηνύματα για την αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια των φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται

Νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια ενός άλλου φαρμάκου, του φουμαρικού διμεθυλεστέρα, όπως προκύπτει από τις κλινικές μελέτες, αλλά και επίσημα στοιχεία από τη χρήση του φαρμάκου διεθνώς.

Όπως ανακοινώθηκε, η θεραπεία με την δραστική αυτή ουσία, μείωσε σημαντικά το χρόνο μέχρι την πρώτη υποτροπή της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, συγκριτικά με φάρμακα της ίδιας κατηγορίας και έδειξε ότι το προφίλ οφέλους- κινδύνου του φαρμάκου, παραμένει ευνοϊκό για μέχρι και 9 χρόνια θεραπείας.

Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από αποτελέσματα κλινικών μελετών, αλλά και καταγραφή της πορείας των ασθενών από τους γιατρούς τους. Μάλιστα, έδειξαν ότι ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας προσφέρει σημαντική αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα- διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, τόσο σε νεοδιαγνωσμένους, αλλά και σε ασθενείς οι οποίοι έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

«Tο MSBase registry αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές δεδομένων real life, το οποίο τροφοδοτούν ιατροί,με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της αντιμετώπισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης», ανέφερε ο καθηγητής Helmut Butzkueven, επικεφαλής του Multiple Sclerosis Service στο RoyalMelbourne Hospital και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής στο University of Melbourne.

Το MSBase registry αποτελεί μια βάση δεδομένων που συλλέγει μακροχρόνια δεδομένα από σχεδόν 40.000 ασθενείς σε 72 χώρες.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, πέρα από τα νέα φάρμακα, είναι σημαντικό οι γιατροί, αλλά και οι ασθενείς να γνωρίζουν ότι τα αποτελεσματικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, είναι ασφαλή, όπως συμβαίνει με το προφίλ ασφάλειας του φουμαρικού διμεθυλεστέρα, που το συνολικό προφίλ οφέλους-κινδύνου παραμένει ευνοϊκό, όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα 9 ετών των κλινικών μελετών και τα real-life δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο.

Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας είναι μια πρώτης γραμμής, από του στόματος θεραπεία για την Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, την πιο συχνή μορφή της νόσου. Κυκλοφορεί στην Ελλάδα και έχει εγκριθεί σε 24 χώρες και περισσότεροι από 215.000 ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία αυτή μέχρι σήμερα σε όλον τον κόσμο.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons