Μειωμένοι στο μισό οι θάνατοι κατά την εγκυμοσύνη -Οι ανισότητες στον χάρτη

Οι θάνατοι γυναικών κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό, παγκοσμίως, σε σχέση με το 1990, αλλά παραμένουν ακόμη μεγάλες ανισότητες μεταξύ των χωρών.

Έτσι, η πιθανότητα να πεθάνει μια έγκυος είναι μία στις 36 στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά μία στις 4.900 στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Ο αριθμός των θανάτων γυναικών λόγω εγκυμοσύνης ή τοκετού μειώθηκε κατά 44% μεταξύ 1990 – 2015 και από 385 ανά 100.000 γεννήσεις υποχώρησε στις 216 ανά 100.000.
Όμως ο ΟΗΕ είχε θέσει στόχο για μια πιο φιλόδοξη μείωση κατά 75% έως το 2015.

Επιπλέον, κατά την τελευταία 25ετία διπλασιάσθηκε η «ψαλίδα» ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο και εκείνες με το υψηλότερο επίπεδο θανάτων (η διαφορά φθάνει πλέον τις 200 φορές).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γουέντι Γκράχαμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Υπολογίζεται ότι στον πλανήτη μας μένουν έγκυες 210 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο και 140 εκατομμύρια παιδιά έρχονται στον κόσμο.
Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά γεννιούνται χωρίς την παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού.

Σύμφωνα με τη Γκράχαμ, «53 εκατομμύρια γυναίκες γεννάνε ακόμη χωρίς καμιά απολύτως φροντίδα».

Οι ανισότητες δεν λείπουν και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ενδεικτικά, είναι πιθανότερο να πεθάνει μια έγκυος μαύρη στη Νέα Υόρκη από ό,τι μια γυναίκα στη Βόρεια Κορέα ή στο Βιετνάμ.
Οι ερευνητές επισημαίνουν και το αντίστροφο: την υπερβολική φροντίδα των εγκύων στη Δύση, που έχει ως συνέπεια να έχουν αυξηθεί θεαματικά οι καισαρικές, να γίνονται περιττές εξετάσεις υπερήχων, να χορηγούνται παραπανίσια αντιβιοτικά κ.α.

«Υπάρχουν χώρες όπως η Βραζιλία και άλλες στη Λατινική Αμερική, όπου το 40% περίπου των τοκετών γίνονται με καισαρική.

Αποκλείεται παντελώς το 40% των γυναικών να χρειάζονται καισαρική», υπογράμμισε η Γκράχαμ.

Ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 19%, δηλαδή σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά γεννιούνται πλέον με καισαρική, ποσοστό που εμφανίζει συνεχή ανοδική τάση.
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι «ο θάνατος αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου», καθώς εκτιμάται ότι ετησίως συμβαίνουν περίπου 27 εκατομμύρια περιστατικά σοβαρών επιπλοκών κατά την κύηση.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons