Οι πολύ αγχώδεις άνδρες κινδυνεύουν από καρκίνο

Οι άνδρες που υποφέρουν από γενικευμένο άγχος, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από καρκίνο.

Όμως, το άγχος δεν φαίνεται να συνδέεται με αυξημένους θανάτους από καρκίνο στην περίπτωση των γυναικών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ολίβια Ρέμες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη (17-20 Σεπτεμβρίου), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 16.000 άτομα άνω των 40 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο άγχους καθενός, με τον χρόνο και τον τρόπο θανάτου του σε βάθος 15ετίας.

Από τους συμμετέχοντες, 126 άνδρες (σε σύνολο 7.139, δηλαδή το 1,8%) και 215 γυναίκες (σε σύνολο 8.800, δηλαδή το 2,4%) είχαν διαγνωσθεί με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ). Σε διάστημα 15 ετών, 796 άνδρες και 648 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες με ΓΑΔ είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοιο άγχος. Όμως κάτι ανάλογο δεν διαπιστώθηκε στην περίπτωση των γυναικών με ΓΑΔ. Μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει από ποια συγκεκριμένα είδη καρκίνου κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες με ΓΑΔ.

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι ένα κοινό ψυχικό πρόβλημα, που επηρεάζει περίπου το 5% του ενηλίκου πληθυσμού (έναν άνθρωπο στους 20). Η εν λόγω διαταραχή χαρακτηρίζεται από υπερβολικές -και συχνά ανεξέλεγκτες- ανησυχίες για διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας, με παράλληλα συμπτώματα μυικής έντασης, αϋπνίας, αδυναμίας συγκέντρωσης κ.α. Η ΓΑΔ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μείζονα κατάθλιψη, κατάχρηση εθιστικών ουσιών, τάση για αυτοκτονία κ.α.

«Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες για τη σχέση καρκίνου και άγχους, που όμως δεν κατέληξαν σε οριστικά και αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα. Η νέα μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και διαπίστωσε ότι οι άνδρες με ΓΑΔ, αλλά όχι οι γυναίκες, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο. Αυτά τα ευρήματα ισχύουν άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως ηλικία, άλλες χρόνιες παθήσεις,, σοβαρές ψυχικές νόσοι, κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα και λήψη φαρμάκων», ανέφερε η Ρέμες.

Πρόσθεσε όμως ότι «αν και η έρευνά μας δείχνει πως το άγχος συσχετίζεται με τον καρκίνο στους άνδρες, δεν μπορούμε να πούμε ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Είναι πιθανό πως οι άνδρες με γενικευμένο άγχος έχουν ένα τρόπο ζωής ή άλλους παράγοντες κινδύνου, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου».

Τόνισε πάντως ότι «η κοινωνία πρέπει να πάρει πιο σοβαρά το άγχος, ως προειδοποιητικό σημάδι για κακή υγεία και όχι απλώς ως ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιου».


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons