Ο ρόλος του ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, o ρόλος του οποίου δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία υγιών οστών και δοντιών, αλλά περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές βιολογικές δράσεις, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η σύσπαση των μυϊκών και νευρικών ινών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου, όσο και για την προστασία της οστικής υγείας της μητέρας. Μάλιστα, κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης, παρατηρείται αύξηση της ικανότητας απορρόφησης ασβεστίου από τον οργανισμό της μητέρας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της κρίσιμης αυτής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να φροντίζουν για την καθημερινή πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να ανέρχεται σε 1.000 mg και 1.300 mg για εγκύους ηλικίας κάτω των 19 ετών.

Συνεπώς, προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων, που αποτελούν τις σημαντικότερες διατροφικές πηγές ασβεστίου. Ενδεικτικά, ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου 300 mg ασβεστίου, ένα κεσεδάκι λευκό γιαούρτι από 250 έως 400 mg, ανάλογα με τον τύπο του, ενώ 30 γραμμάρια τυρί προσφέρουν 300-400 mg ασβεστίου.

Παράλληλα, θα πρέπει να δίνεται έμφαση και στην κατανάλωση άλλων πηγών ασβεστίου, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, καθώς και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκκαλα.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons