Καρκίνος του πνεύμονα -Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό, όμως, δεν συνέβαινε πάντα. Σήμερα, το κάπνισμα προκαλεί περίπου εννέα στους 10 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ η ρύπανση και άλλα χημικά παίζουν μικρότερο ρόλο.

Πώς το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα;

Τα τσιγάρα δεν είναι μόνο γεμάτα καρκινογόνες χημικές ουσίες, αλλά αφοπλίζουν το φυσικό αμυντικό σύστημα των πνευμόνων. Οι αεραγωγοί των πνευμόνων είναι επενδεδυμένοι με μικροσκοπικές τρίχες, τις βλεφαρίδες. Αυτές οι τρίχες προστατεύουν τους πνεύμονες «σκουπίζοντας» τις τοξίνες, τα βακτήρια και τους ιούς. Ο καπνός του τσιγάρου παραλύει τις βλεφαρίδες έτσι ώστε να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό επιτρέπει στους πνεύμονες να συλλέγουν τις καρκινογόνες ουσίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια στα πρώτα στάδια. Καθώς εξελίσσεται, όμως, ο καρκίνος τα συμπτώματα είναι συνήθως μη ειδικά και μπορεί να περιλαμβάνουν: βήχα που δεν υποχωρεί, πόνο στο στήθος- ειδικά κατά τη βαθιά αναπνοή, συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή, βήχα με φλέγμα και αίμα, καθώς επίσης και κούραση.

Ποιοι είναι οι τύποι του καρκίνου του πνεύμονα;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα. Ο μικροκυτταρικός καρκίνο του πνεύμονα είναι ο πιο επιθετικός των δύο, που σημαίνει ότι μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος από τα πρώτα στάδια της νόσου. Εμφανίζεται λόγω του έντονου καπνίσματος και πολύ σπανιότερα και σε μη καπνιστές. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα αναπτύσσεται πιο αργά και τον συναντάμε πιο συχνά, καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% όλων των καρκίνων του πνεύμονα.

Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου, αλλά είναι επίσης και μία από αυτές που μπορούν να προληφθούν. Με δυο λόγια: μην καπνίζετε. Και αν το κάνετε, ζητήστε βοήθεια για να το κόψετε. Μέσα σε πέντε χρόνια από την διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα θα μειωθεί στο μισό σε σχέση με κάποιον που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα. Και σε 10 χρόνια μετά τη διακοπή, οι πιθανότητες να πεθάνετε από καρκίνο του πνεύμονα θα είναι σχεδόν οι ίδιες με εκείνες αν δεν είχαν καπνίσει ποτέ.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons