Ο εγκέφαλος των υπέρβαρων είναι δέκα χρόνια πιο γερασμένος

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία στη μέση ηλικία μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου κατά 10 έτη, σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge στη Μ. Βρετανία.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Neurobiology of Aging, οι ερευνητές προσδιόρισαν, με χρήση μαγνητικής τομογραφίας, τον όγκο της λευκής και φαιάς ουσίας του εγκεφάλου 473 εθελοντών, ηλικίας 20-87 ετών, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν προβλήματα νοητικής λειτουργίας.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι εθελοντές είχαν μικρότερο όγκο λευκής ουσίας συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία των συμμετεχόντων, η παχυσαρκία φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα άτομα μέσης ηλικίας. Ειδικότερα, ο όγκος της λευκής ουσίας του εγκεφάλου σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα μέσης ηλικίας βρέθηκε να είναι συγκρίσιμος με εκείνον των ατόμων που ήταν 10 χρόνια μεγαλύτεροι, αλλά είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν τους επιτρέπει να προσδιορίσουν εάν η παχυσαρκία στη μέση ηλικία οδηγεί σε μείωση του όγκου της λευκής ουσίας του εγκεφάλου ή αν συμβαίνει το αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως τα άτομα μέσης ηλικίας πιθανόν να είναι πιο «ευάλωτα» σε τέτοιου είδους μεταβολές, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο αυτές είναι αναστρέψιμες εάν επιτευχθεί απώλεια βάρους.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons