Μεγάλες ελλείψεις σε αίμα στα νοσοκομεία

Τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας υποχρεώνουν τους πολυμεταγγιζόμενους να λαμβάνουν μικρότερες ποσότητες αίματος, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια.

Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές Αυγούστου, το Παίδων «Αγία Σοφία», το «Γ. Γεννηματάς» και το «Λαϊκό», ακολουθούν τη συγκεκριμένη… τακτική προκειμένου να υπάρξει επάρκεια στο σύνολο των ασθενών.

Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία δεν υποβάλλονται καν σε μετάγγιση ή λαμβάνουν μία μονάδα αίματος την εβδομάδα και καλούνται σε επτά μέρες να λάβουν και δεύτερη. Η φυσιολογική μετάγγιση γίνεται με δύο μονάδες αίματος ανά δεκαπενθήμερο.

«Βιώνουμε το πρόβλημα όλο το καλοκαίρι», αναφέρει στο «Έθνος» η Ιωάννα Μυρίλλα, πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και βιοπαθολόγος (επιμελήτρια α’) του «Αγία Σοφία». Τον Αύγουστο -εξηγεί- έλαβα δύο μονάδες αίματος, αντί των τριών, αλλά υπήρξαν άλλοι ασθενείς που ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο.

Σύμφωνα με την κ. Μυρίλλα, η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια σε αίμα έχει ως αποτέλεσμα οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς να λαμβάνουν πολύ μικρότερη από την απαραίτητη για τον οργανισμό και την καλή πορεία της υγείας τους ποσότητα αίματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», υπάρχουν και χειρότερες περιπτώσεις, στις οποίες αναβάλλονται οι μεταγγίσεις. Το πιο πρόσφατο συμβάν καταγράφηκε πριν από είκοσι μέρες στο «Λαϊκό», όπου 40 θαλασσαιμικοί δεν υποβλήθηκαν καν σε μετάγγιση, λόγω έλλειψης αίματος!

Θύματα όλων των παραπάνω καταστάσεων παραμένουν για άλλη μία φορά οι πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία). Ο προγραμματισμός τους τινάχτηκε στον αέρα και εξαντλήθηκε το συγγενικό και οικογενειακό τους περιβάλλον από τη διαρκή αιμοδοσία.

Η κατάσταση αυτή -αναφέρει η κ. Μυρίλλα- οδηγεί σε προβλήματα ασφάλειας και υπονομεύει την καλή πορεία της υγείας τους: «Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πασχόντων, των οποίων ο αιματοκρίτης άγγιξε το 18 από τις συνεχείς αναβολές μεταγγίσεων»! Οι ελλείψεις αίματος οφείλονται σε τρεις παράγοντες. Στο ότι η προσέλευση των αιμοδοτών περιορίζεται το καλοκαίρι, λόγω διακοπών. Την ίδια ώρα, καταγράφεται έλλειψη προσωπικού (κυρίως παρασκευαστών), η οποία οδηγεί σε λιγότερες εξωτερικές αιμοδοσίες και μη 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών αιμοδοσίας των νοσοκομείων.

Σχετική μελέτη έχει δείξει ότι το πραγματικό ποσοστό των εθελοντών είναι 0,65% του πληθυσμού ή 70.000 άνθρωποι. Μόλις το 8% αιμοδοτούν ετησίως περισσότερες από δύο φορές, ενώ οι άλλοι δίνουν αίμα περιστασιακά, ανάλογα με τις ανάγκες των φίλων ή των συγγενών τους.

Σε ολόκληρη τη χώρα, υπάρχουν 2.600 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι χρειάζονται μετάγγιση τακτικά και από αυτούς οι 1.500 ζουν στην Αθήνα.

Επειδή η κατάσταση χειροτερεύει, οι πάσχοντες κάνουν έκκληση προς όλο τον ενεργό αιμοδοτικά πληθυσμό να προσέλθει και να αιμοδοτήσει στις εξής αιμοδοσίες: Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» (Θηβών και Παπαδιαμαντοπούλου, Γουδή, τηλέφωνο 213.2013654-5). «Γ. Γεννηματάς» Αθήνας (λεωφόρος Μεσογείων 154, τηλέφωνα 213.2032477, 213.2032478, 210.7778859 και 210.7759119). «Λαϊκό» Νοσοκομείο (Αγίου Θωμά 17, Γουδή, τηλέφωνα 213.2061035, 213.2061635-6 και 213.2061597).


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons