Ιταλός επιστήμονας σχεδιάζει να κάνει την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού μέσα στο 2017

Ο Ιταλός επιστήμονας πραγματοποίησε τρεις νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό νευροχειρουργικής «Surgical Neurology International», παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει κάνει με πειραματόζωα.

Να κόψεις ένα ανθρώπινο κεφάλι από ένα σώμα και να το μεταφέρεις σε ένα άλλο σώμα, δεν είναι μια διαδικασία για ευαίσθητες ψυχές. Όμως ο Ιταλός νευροχειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο μάλλον δεν ανήκει σε αυτές, αφού έκανε γνωστό ότι -παρά τις επιφυλάξεις και τις αντιδράσεις άλλων επιστημόνων- θέλει να είναι ο πρώτος που θα κάνει μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού εντός του 2017. Συγκεκριμένα, το κεφάλι ενός παράλυτου από το λαιμό και κάτω να συνδεθεί στο σώμα ενός άλλου εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου.

Ο Ιταλός επιστήμονας -ο οποίος για πρώτη φορά έκανε γνωστό το 2013 ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μεταμόσχευση κεφαλιού- πραγματοποίησε τρεις νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό νευροχειρουργικής «Surgical Neurology International», παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει κάνει με πειραματόζωα, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους του ότι πλέον κατέχει την τεχνογνωσία για να κάνει κάτι ανάλογο και σε ανθρώπους.

Όμως δεν φαίνεται να έχει πείσει τους περισσότερους. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την προσκόλληση ενός κεφαλιού σε ένα σώμα, είναι η σωστή σύνδεση του νωτιαίου μυελού. ‘Αλλοι επιστήμονες δήλωσαν, σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ότι οι τρεις νέες δημοσιεύσεις από τα πειράματα του Καναβέρο έχουν ελλιπή στοιχεία και δεν αποδεικνύουν ότι όντως είναι σε θέση να προχωρήσει σε ανθρώπους.

Ο Καναβέρο συνεργάζεται στα πειράματά του με μια νοτιοκορεατική επιστημονική ομάδα υπό τον Σι-Γιουν Κιμ του Πανεπιστημίου Κονκούκ. Οι Νοτιοκορεάτες γιατροί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν επαρκείς πλέον αποδείξεις πως είναι εφικτή η επανασύνδεση του νωτιαίου μυελού με τη βοήθεια ενός χημικού διαλύματος (PEG), που βοηθά στην επανασύνδεση των χιλιάδων νευρώνων.

Σε ένα από τρία νέα πειράματα, σε ένα σκύλο είχε αποκοπεί το 90% περίπου του νωτιαίου μυελού του, αλλά κατέστη δυνατό να επανασυγκολληθεί. Σε δύο μέρες το ζώο κουνούσε τα μπροστινά πόδια του, ενώ σε δύο εβδομάδες τα πίσω.

Στο δεύτερο πείραμα αποκόπηκαν οι νωτιαίοι μυελοί 16 ποντικιών. Στα μισά χορηγήθηκε το εν λόγω χημικό διάλυμα και πέντε από αυτά εμφάνισαν σημάδια επανάκτησης της κινητικότητάς τους, αλλά τρία πέθαναν. Στο τρίτο πείραμα -με τη βοήθεια επιστημόνων από τις ΗΠΑ- έγινε κάτι ανάλογο σε αρουραίους (το διάλυμα αυτή τη φορά είχε ενισχυθεί με νανο-λωρίδες γραφένιου) και ένα ζώο μπόρεσε να περπατήσει ξανά μετά από δύο εβδομάδες.

Ο Ιταλός γιατρός θεωρεί ότι έως το τέλος του 2017 θα κάνει την επέμβαση σε άνθρωπο. Ένα νοσοκομείο στο Βιετνάμ έχει ήδη εκδηλώσει προθυμία να φιλοξενήσει την μεταμόσχευση του κεφαλιού. Στο μεταξύ όμως πρέπει να βρεθεί το σώμα ενός δωρητή. Όσο για το κεφάλι, αρκετοί παράλυτοι έχουν προσφερθεί να το παραχωρήσουν.

Ο ‘Αρθουρ Κάπλαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης όμως εκτίμησε ότι μια επέμβαση επανασύνδεσης νωτιαίου μυελού σε ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει προτού περάσουν τουλάχιστον τρία-τέσσερα χρόνια, ενώ για μια μεταμόσχευση ολόκληρου κεφαλιού θα χρειασθούν επτά έως οκτώ χρόνια κατ’ ελάχιστο. Αλλά και τότε, ελλοχεύει πάντα ο μεγάλος κίνδυνος ότι το σώμα θα απορρίψει το ξένο κεφάλι.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons