Τα καλά και τα κακά λιπαρά στη διατροφή μας

trans-lipara-fast-fount.jpg

Τα λιπαρά της διατροφής βρίσκονται στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, με τα αποτελέσματα πολλών μελετών να προειδοποιούν για την επίδραση ορισμένων κατηγοριών διαιτητικού λίπους στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τη σχέση των διαφορετικών ειδών λιπαρών οξέων με τη θνησιμότητα είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενα.

Για τους σκοπούς νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν δεδομένα από 126.233 ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για περισσότερα από 30 έτη. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, κάθε 2-4 χρόνια.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών ειδών λιπαρών και των ποσοστών θανάτου από διάφορα νοσήματα, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος και τα αναπνευστικά προβλήματα.

Συνολικά, κάθε αύξηση στην πρόσληψη trans λιπαρών οξέων κατά 2% φάνηκε να συνδέεται υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%. Αντίστοιχα, κάθε αύξηση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών κατά 5% βρέθηκε να σχετίζεται με 8% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, συγκριτικά με αντίστοιχη αύξηση της πρόσληψη υδατανθράκων. Από την άλλη, η υψηλή κατανάλωση πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων σχετίστηκε με 11-19% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία της αποφυγής των trans λιπαρών οξέων και της αντικατάστασης των κορεσμένων από ακόρεστα λιπαρά. Στην πράξη, αυτό μπορεί να επιτευχθεί αντικαθιστώντας το ζωικής προέλευσης λίπος με ποικιλία φυτικών ελαίων.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons