Η έλλειψη προσωπικού χώρων, αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού στις αιμοδοσίες των κρατικών νοσοκομείων, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών, καθιστούν προβληματική τη λειτουργία της αιμοδοσίας, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση και, ειδικά ενόψει καλοκαιριού που οι ανάγκες είναι αυξημένες, επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο χρειαζόμαστε στη χώρα μας 600.000 μονάδες αίματος για μετάγγιση για όλες τις ανάγκες (χειρουργεία, αιμορραγίες, μεσογειακή αναιμία κ.λπ.)
Το 60% με 70% των μονάδων αίματος προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 30% με 35% από εθελοντές αιμοδότες και συλλόγους και το 5% εισάγεται κυρίως από την Ελβετία.
«Το χαμηλό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών δείχνει και την κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει ως πολιτεία και κοινωνία για το μέγα ζήτημα της αλληλεγγύης», υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας ότι «εκτός όμως, από την μειωμένη κοινωνική ευαισθησία υπάρχει και εντονότατη κρατική αδιαφορία σε σχέση με τις αιμοδοσίες».
Αναφέρει ότι το 2013 καταργήθηκαν τρεις μεγάλες αιμοδοσίες με την κατάργηση τριών νοσοκομείων:
– Στο 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ.
– Στο 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ.
– Στο νοσοκομείο Πατησίων.
«Ταυτόχρονα», σημειώνει, σημαντική είναι η υπολειτουργία της αιμοδοσίας του «Αμαλία Φλέμινγκ» μετά την υποβάθμιση του νοσοκομείου και τη συγχώνευσή του με το «Σισμανόγλειο».
Όπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων σε πολλές αιμοδοσίες έχει καταργηθεί η απογευματινή βάρδια, που στερεί την χρονική δυνατότητα πρόσβασης στους αιμοδότες, ενώ σε άλλες αιμοδοσίες έχει καταργηθεί για τον ίδιο λόγο η βάρδια του Σαββάτου και της Κυριακής, που θα έδινε ευχέρεια στον κάθε εργαζόμενο να γίνει αιμοδότης.
Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ σημειώνει επίσης, ότι «όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια προμηθεύονται για τις ανάγκες τους μονάδες αίματος από τα δημόσια νοσοκομεία εντελώς δωρεάν και προφανώς όλο τον αναγκαίο εργαστηριακό έλεγχο που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία τον χρεώνουν στον ασθενή ή στον ασφαλιστικό του φορέα».
Η ΕΙΝΑΠ καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει τις αιμοδοσίες με μόνιμο προσωπικό και να ανοίξουν και αυτές που έκλεισαν.
πηγή:medicalnews.gr