Τι σχέση έχει η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια με το σωματικό βάρος

%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF

Το σωματικό βάρος αποτελεί σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, καθώς τόσο η αύξηση, όσο και η μείωσή του επηρεάζουν άμεσα τις τιμές χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Πιο συγκεκριμένα, το αυξημένο σωματικό βάρος και ειδικότερα η παχυσαρκία σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης δυσλιπιδαιμιών, οι οποίες με τη σειρά τους συγκαταλέγονται στους βασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Μάλιστα, ιδιαίτερα επιβαρυντική φαίνεται να είναι η «κεντρικού τύπου» παχυσαρκία, η ύπαρξη δηλαδή συσσωρευμένου λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, η οποία έχει φανεί ότι διαταράσσει τη λειτουργία του λιπώδους ιστού, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, ολικής και «κακής» χοληστερόλης και μείωση της «καλής» χοληστερόλης.

Τα καλά νέα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, καθυστερώντας ή αποτρέποντας την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής. Ενδεικτικά, έχει βρεθεί πως ακόμη και μικρή απώλεια βάρους, της τάξης των 5 περίπου κιλών, μπορεί να επιφέρει μείωση των τιμών ολικής χοληστερόλης, «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί πως η μέθοδος και ο ρυθμός απώλειας παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς η απότομη μείωση του βάρους μέσα από την εφαρμογή «ανορθόδοξων» διαιτητικών σχημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συνεπώς, για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων λιπιδίων σε άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος, προτείνεται η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου με ήπιο θερμιδικό περιορισμό και στόχο απώλειας βάρους το 0,5 – 1 κιλό ανά εβδομάδα.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons