Το γάλα κατσαρίδας ίσως αποτελέσει το τρόφιμο του μέλλοντος

coac-735x454.jpg

Μπορεί η σκέψη τους και μόνο να προκαλεί ανατριχίλα, αλλά οι… κατσαρίδες μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για τη διατροφή του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού στον πλανήτη μας.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα εντόπισε μια ακολουθία κρυστάλλων πρωτεΐνης που βρίσκεται στο μέσο έντερο των κατσαρίδων. Αν και οι περισσότερες κατσαρίδες δεν παράγουν στην πραγματικότητα γάλα, το είδος Diploptera punctate είναι το μοναδικό που γεννά ζωντανά κατσαριδάκια, έχει αποδειχθεί ότι παράγει ένα είδος «γάλακτος» που περιέχει κρυστάλλους πρωτεΐνης για να ταΐσει τα μωρά της.

Το «γάλα» αυτό είναι τέσσερις φορές πιο θρεπτικό από το αγελαδινό γάλα.

Και μόνο το γεγονός ότι ένα έντομο παράγει γάλα είναι συναρπαστικό. Αυτό όμως που γοήτευσε τους ερευνητές είναι το γεγονός ότι ο κάθε ένας κρύσταλλος πρωτεΐνης περιέχει περισσότερο από τρεις φορές την ενέργεια που βρίσκει κανείς στην αντίστοιχη ποσότητα στο βουβαλίσιο γάλα (το οποίο έχει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα).

Προφανώς το… άρμεγμα μιας κατσαρίδας δεν είναι η πιο εφικτή επιλογή, οπότε η διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας, Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής στην Ινδία αποφάσισαν να βρουν την αλληλουχία των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των κρυστάλλων πρωτεΐνης γάλακτος για να δουν αν θα μπορούσαν κάπως να τα αναπαράγουν στο εργαστήριο.

Το μέλος της ομάδας, Sanchari Banerjee, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Times of India πως «οι κρύσταλλοι είναι σαν ένα πλήρες φαγητό, έχουν πρωτεΐνες, λιπαρά, σάκχαρα. Εάν κοιτάξεις την αλληλουχία των πρωτεϊνών, όλες τους έχουν τα ουσιώδη αμινοξέα».


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons