Πρώτο κρούσμα μικροκεφαλίας λόγω Ζίκα στην Ευρώπη

ZIKA1.jpg

Το πρώτο κρούσμα ενός βρέφους που γεννήθηκε με μικροκεφαλία εξαιτίας του ιού Ζίκα καταγράφηκε στην Ισπανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισπανικές υγειονομικές αρχές.

Αν και δεκάδες άνθρωποι στην Ευρώπη είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί από τον Ζίκα, στις περισσότερες περιπτώσεις διότι ταξίδεψαν σε χώρες που αποτελούν εστίες του ιού —ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών— όπως η Βραζιλία, αυτή ήταν η πρώτη γέννηση ενός νεογνού με δυσπλασία από μια μητέρα φορέα του Ζίκα.

Η γυναίκα διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί τον Μάιο και αποφάσισε να κρατήσει το μωρό, ανέφερε μια εκπρόσωπος των περιφερειακών υγειονομικών αρχών της Καταλονίας, όπου γεννήθηκε το βρέφος, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ιός Ζίκα έχει συνδεθεί από τους επιστήμονες με εκατοντάδες κρούσματα μικροκεφαλίας. Στην Ισπανία είναι γνωστό με βάση την τελευταία καταμέτρηση των αρχών ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό 190 άνθρωποι, οι 189 από τους οποίους είναι πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ σε ένα κρούσμα υπήρξε μετάδοση του Ζίκα μέσω σεξουαλικής επαφής.

Η γυναίκα, η οποία ήταν 20 εβδομάδων όταν διαγνώστηκε η μόλυνσή της, είχε προσβληθεί τόσο από τον Ζίκα, όσο και από τον δάγκειο πυρετό σε ένα ταξίδι της στη Λατινική Αμερική.

Γιατροί του νοσοκομείου Vall d’Hebron της Βαρκελόνης ανέφεραν ότι η κατάσταση του νεογνού είναι «σταθερή».

«Παρακολουθείται, αλλά δεν έχει χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη», ανέφερε ο Φέλιξ Καστίγιο, επικεφαλής της μονάδας φροντίδας νεογνών του νοσοκομείου, στους δημοσιογράφους.

Στην Ευρώπη είχε καταγραφεί άλλο ένα κρούσμα, στη Σλοβενία, όπου όμως οι γονείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Κινδυνεύουν έως και 1,65 εκατ. γυναίκες από τον Ζίκα

Εξάλλου «δεκάδες χιλιάδες» βρέφη κινδυνεύουν να γεννηθούν με δυσμορφίες στο κρανίο και τον εγκέφαλο ή άλλες παθήσεις εξαιτίας της επιδημίας του Ζίκα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Με βάση το «χειρότερο σενάριο», 1,65 εκατ. έγκυες γυναίκες θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον ιό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι θεωρούν «αξιόπιστο» αυτόν τον αριθμό «πλαφόν».

Μεταξύ των γυναικών που μολύνονται κατά τη διάρκεια της κύησης, «δεκάδες χιλιάδες» ενδέχεται να φέρουν στον κόσμο ένα νεογνό με μικροκεφαλία ή εγκεφαλικές ανωμαλίες χωρίς ορατές δυσπλασίες του κρανίου κατά τον τοκετό, σύμφωνα με μελέτη. Άλλοι κίνδυνοι για τα νεογνά: διάφορες νευρολογικές παθήσεις, καθυστέρηση της ανάπτυξης, ακόμη και ο θάνατος του εμβρύου ενδομητρίως ή στον τοκετό.

Συνολικά πάνω από 90 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης ώσπου να τερματιστεί αυτή η επιδημία, η οποία άρχισε στην περιοχή το 2015, σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Microbiology.

Στο 80% των κρουσμάτων, η μόλυνση έχει ήπια συμπτώματα και συχνά περνάει απαρατήρητη, υπενθυμίζουν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα εμβόλιο ή θεραπεία για τον Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια Aedes aegypti, αλλά και μέσω της σεξουαλικής επαφής και από τη μητέρα στο έμβρυο που κυοφορεί.

Στις προβλέψεις αυτές, όπως και σε άλλες που έχουν διατυπωθεί, εμπεριέχεται πάντως «τεράστιο» ποσοστό αβεβαιότητας, επισημαίνει ο Άλεξ Πέρκινς (πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ, Ιντιάνα, ΗΠΑ), βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που περιέχονται στη μελέτη, με 37,4 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης, η Βραζιλία αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη θέση της κατάταξης των χωρών που πλήττονται, πάνω από το Μεξικό (14,9 εκατ.) και τη Βενεζουέλα (7,4 εκατ.), και τις ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση του Ζίκα (θερμοκρασία κ.λπ.).

Κατ’ άλλους ειδικούς, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης, οι εκτιμήσεις αυτές για τον αριθμό των βρεφών που κινδυνεύουν είναι έως και «συγκρατημένες».

Πρόσφατη έρευνα υπέδειξε πως έως και το 29% των νεογνών που θα φέρουν στον κόσμο μητέρες που έχουν μολυνθεί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, τόνισε ο Δρ. Ντέρεκ Γκάδερερ του βρετανικού πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. «Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά στη Λατινική Αμερική ενδέχεται τελικά να πληγούν» με διάφορους τρόπους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε πριν από λίγους μήνες μια «εκρηκτική» εξάπλωση του ιού στην αμερικανική ήπειρο, με 3 ως 4 εκατομμύρια κρούσματα μόνο φέτος.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons