Εκστρατεία ενημέρωσης για τον διαβήτη και τη δυσλιπιδαιμία

diavitis-735x459.jpg

Την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον διαβήτη και τη δυσλιπιδαιμία, δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για το καρδιομεταβολικό σύνδρομο, με σκοπό την ενίσχυση της πρόληψης, επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκστρατεία ενημέρωσης «Αξίζει», η οποία αποτελεί ένα πρόγραμμα της φαρμακευτικής εταιρείας MSD υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, «επισκέφθηκε» τέσσερις μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης) και προσέγγισε περισσότερους από 20.000 πολίτες από την έναρξή της στα τέλη Μαΐου μέχρι και σήμερα, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό ενημέρωσης σχετικά με δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για το καρδιομεταβολικό σύνδρομο. Το πρόγραμμα θα συνεχίσει με περαιτέρω ενέργειες στην Αθήνα, ενώ οι επικοινωνιακοί στόχοι του ενισχύονται και με την ιστοσελίδα www.axizi.gr, που ενημερώνει το κοινό του διαδικτύου σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας, παρέχοντας παράλληλα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το πρόγραμμα «Αξίζει», ο Νικόλαος Παπάνας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας ΔΠΘ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ανέφερε ότι 415 εκατ. άνθρωποι ζουν με διαβήτη, κάνοντας λόγο για «πανδημία σε εξέλιξη» και επισημαίνοντας τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού για τους τρόπους πρόληψης της νόσου, αλλά και τον διαρκή επανέλεγχο από τους θεράποντες γιατρούς εκείνων που έχουν ήδη διαγνωσθεί, καθώς πρόκειται για μία εξελικτική νόσο.

«Χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες, τόσο στα μικρά αγγεία (που υπάρχουν σε μάτια, νεφρούς, νεύρα), όσο και στα μεγάλα αγγεία (που βρίσκονται σε καρδιά, εγκέφαλο, πόδια). Τα άτομα που ζουν με διαβήτη εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με τα άτομα χωρίς διαβήτη», σημείωσε ο κ. Παπάνας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη, διεθνώς, υπολογίζεται ότι θα «αγγίξει» τα 642 εκατ. έως το έτος 2040. Με αντίστοιχο ρυθμό αυξάνεται και το κόστος αντιμετώπισης της νόσου: Ο προσδιορισμός του κόστους για το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανερχόταν στα 673 δισ. δολάρια, ποσό που, κατά τους αναλυτές, θα εκτοξευτεί στα 802 δισ. δολάρια το 2040. Στην Ελλάδα, περίπου 608.000 άτομα ζουν με σακχαρώδη διαβήτη σήμερα, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει στις 697.000 το 2040.

«Για την καρδιά σου αξίζει να πέσεις πολύ χαμηλά»

Αναφορικά με την ανάγκη διατήρησης της LDL-χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα, ο Αλέξανδρος Τσελέπης, καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, υπογράμμισε ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της «κακής» LDL-χοληστερόλης, τόσο μικρότερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

«Στην Ελλάδα, η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, με σχεδόν τους μισούς Έλληνες να έχουν αυξημένες τιμές της «κακής» LDL-χοληστερόλης, χωρίς, μάλιστα, αρκετοί να το γνωρίζουν. Ακόμη και από όσους ήδη υποβάλλονται σε θεραπεία για τη ρύθμισή της, το 80% παραμένει εκτός στόχων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων», τόνισε.

Η ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού είναι, επομένως, επιτακτική, σύμφωνα με τον κ. Τσελέπη, ιδιαίτερα για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα άτομα που έχουν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, όσοι ζουν με στηθάγχη, διαβητικοί τύπου 2, όσοι έχουν κάνει επέμβαση bypass, αλλά και όσοι ζουν με χρόνια νεφρική νόσο, είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται συχνά τον θεράποντα γιατρό τους και να κάνουν περιοδικές εξετάσεις.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου, παγκοσμίως, καθώς σε αυτά οφείλεται το 30% των θανάτων διεθνώς. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν στο 50% και συνεπάγεται πάνω από 4,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στα 52 κράτη μέλη της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ και περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην ΕΕ. Οι κυριότερες μορφές καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, με περίπου το 50% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα να οφείλονται σε στεφανιαία νόσο και το 1/3 σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons