Τελικά είναι φθηνά τα γενόσημα στην Ελλάδα

personalized-medicine-pills.jpg

Σύμφωνα με μελέτη της IMS oι τιμές των γενοσήμων στην Ευρώπη σχετίζονται άμεσα με το ύψος του μεριδίου αγοράς που κατέχουν. Συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε. με παρόμοια χαρακτηριστικά (πχ. μέγεθος αγοράς, δημοσιονομική ικανότητα), η μέση ονομαστική τιμή γενοσήμων στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι αναλογικά με το βαθμό της διείσδυσής τους στην αγορά. Στις χώρες όπου ο όγκος των πωλήσεων είναι μεγάλος, όπως πχ. στη Γερμανία, οι τιμές είναι αντίστοιχα σε πιο χαμηλά επίπεδα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν οι όγκοι πωλήσεων βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο (όπως στην Ελλάδα που είναι περίπου στο 20%). Αυτό σημαίνει ότι για να είναι βιώσιμη η παραγωγή των γενοσήμων θα πρέπει να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ τιμής και όγκου πωλήσεων. Το πρόβλημα όμως στη χώρα μας είναι διπλό, όπως τονίστηκε στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε εχθές στην Αθήνα με θέμα την τιμολόγηση και την αποζημίωση των φαρμάκων. Αφενός το ισχύον σύστημα τιμολόγησης είναι στρεβλό και οδηγεί σε ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές γενοσήμων, αφετέρου δεν υπάρχουν κίνητρα για την αύξηση του όγκου πωλήσεων τους.

Συγκεκριμένα, τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα λαμβάνουν τιμή ίση με το 65% του Μέσου Όρου των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου αναφοράς στην Ευρώπης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις τιμών, ειδικά όταν μεταβληθεί προς τα κάτω – έστω και παροδικά – η ισοτιμία του ευρώ με νομίσματα από χώρες που κατά κανόνα μπαίνουν στο καλάθι των χαμηλότερων τιμών σε μεγαλύτερη συχνότητα (Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ουγγαρία). Παράλληλα, η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την αύξηση των τιμών όταν οι συναλλαγματική ισοτιμία μεταβάλλεται προς τα πάνω. Επιπλέον στη χώρα μας οι φαρμακευτικές εταιρίες καλούνται να καταβάλλουν δυσβάσταχτα ποσά rebate και clawback που ξεπερνούν το 25% της αξίας των φαρμάκων που αποζημιώνει η δημόσια ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική τιμή των γενοσήμων βρίσκεται κάτω από το επίπεδο που τους αναλογεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή πολλών ελληνικών φαρμάκων να καθίσταται πλέον ασύμφορη.

Η πιθανή δε απόσυρσή τους, οδηγεί στο γνωστό φαινόμενο της υποκατάστασης από άλλα ακριβότερα φάρμακα. Σε πραγματικό παράδειγμα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, γενόσημο αξίας 3,68 ευρώ στο οποίο ο ΕΟΠYΥ πληρώνει 2,02 ευρώ και ο ασθενής συμμετέχει με 0,94 ευρώ, το rebate και το clawback φθάνουν το 28%. Αν από αυτά αφαιρεθούν το μικτό κέρδος φαρμακοποιού, φαρμακαποθήκης και ο ΦΠΑ, το έσοδο για την εταιρία φθάνει μόλις το 1,83 ευρώ! Με τις προγραμματισμένες δε επιπλέον μειώσεις τιμών για το 2016 και 2017, το συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν οδηγείται με βεβαιότητα στην απόσυρσή του από την αγορά, με το φάρμακο που προορίζεται να το αντικαταστήσει να έχει 15πλασια τιμή!


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons