Πώς να υπολογίσετε το ιδανικό βάρος για τον σωματότυπό σας

diet.medium.jpg

Σίγουρα έχετε ακούσει πως για να μάθετε εάν το σωματικό σας βάρος είναι φυσιολογικό αρκεί να υπολογίσετε το Δείκτη Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) σας.

Πράγματι, ο ΔΜΣ αποτελεί ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο και γρήγορο εργαλείο αξιολόγησης του σωματικού βάρους και προσδιορισμού της κατηγορίας βάρους στην οποία ανήκει ένα άτομο, εάν δηλαδή είναι λιποβαρές, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Για τον υπολογισμό του ΔΜΣ απαιτείται απλά μια διαίρεση του βάρους (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα), δηλαδή: ΔΜΣ = βάρος (κιλά)/ ύψος2 (μέτρα). Η διεθνής βιβλιογραφία έχει δείξει πως τιμές μεταξύ 18,5 και 24,9 σχετίζονται με το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και συνεπώς, το παραπάνω εύρος έχει οριστεί ως επιθυμητό. Έτσι, ως ιδανικό βάρος θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτό που αντιστοιχεί στις παραπάνω τιμές ΔΜΣ.

Σε κάθε περίπτωση, αν και ο ΔΜΣ είναι ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να εκτιμήσει κανείς κατά πόσο το σωματικό του βάρος είναι χαμηλό, φυσιολογικό ή αυξημένο, εν τούτοις είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως διαθέτει ένα βασικό μειονέκτημα. Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση σώματος, που αποτελεί σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα για τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Έτσι, χρησιμοποιώντας μόνο το ΔΜΣ είναι δυνατό άτομα με υψηλό ποσοστό μυϊκής μάζας να χαρακτηρίζονται ως υπέρβαρα και αντίστοιχα, άτομα με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους να βρίσκουν το βάρος τους φυσιολογικό. Συνεπώς, εκτός από το ΔΜΣ θα ήταν καλό να αξιολογούνται και άλλοι δείκτες, όπως για παράδειγμα η περιφέρεια μέσης ή το ποσοστό σωματικού λίπους, που μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons