Μπασκόζoς: Προτεραιότητα η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα

baskozos1_0-700x459.jpg

Η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα που έχουν ανάγκη, με τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή, αποτελεί προτεραιότητα, του υπουργείου Υγείας, τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Pricing & Reimbursement, ο ΓΓ δημόσιας υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. Ο κ. Μπασκόζoς υπογράμμισε, ότι «η άρση της Επιτροπείας στη χώρα μας θα μας επιτρέψει να χαράξουμε τις πολιτικές που πραγματικά θέλουμε. Μέχρι τότε προσπαθούμε με συγκεκριμένα μέτρα να ανακουφίσουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που χρειάζεται φαρμακευτική περίθαλψη».

Ο κ. Μπασκόζος μίλησε για «αδράνεια της Πολιτείας που οδήγησε σε στρεβλώσεις το χώρο της υγείας και του φαρμάκου», τονίζοντας ότι η εφαρμογή συγκεκριμένων εθνικών σχεδίων για κάθε πάθηση και τις αντίστοιχες θεραπείες, θα επιτρέπουν στους επαγγελματίες υγείας να συνταγογραφούν γενόσημα και τα απαραίτητα καινοτόμα φάρμακα.

Για στρεβλώσεις χρόνων που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις και σαφώς επηρεάζουν την τιμολόγηση, έκανε λόγο και η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Κατερίνα Αντωνίου. Όπως είπε, ο ΕΟΦ, παρά την έλλειψη προσωπικού προσπαθεί για μια σταθερή και συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική. Οι τρεις άξονες εξορθολογισμού των δαπανών, σύμφωνα με την κ. Αντωνίου είναι, τιμολογιακή πολιτική, πολιτική αποζημίωσης και δίκαιo σύστημα rebares/clawback.

Την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας που διέπει την τιμολόγηση των φαρμάκων αναγνώρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, Ιωάννης Φίλος, επισημαίνοντας ότι «τα οριζόντια μέτρα όντως δεν συνεισφέρουν», αφήνοντας αιχμές για κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες που απειλούν να αποσύρουν από την αγορά φάρμακα, αν δεν λάβουν τα προϊόντά τους καλή τιμή.

Απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, αλλά και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών. «Η τιμολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζει το παγκόσμιο σύστημα τιμών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, επισημαίνοντας, ότι αναμένονται στην αγορά 7.000 νέα φάρμακα. «Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιηθεί όπως στο εξωτερικό η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας», είπε.

Ο κ. Αποστολίδης μίλησε επίσης για «αύξηση δαπάνης με ανεξέλεγκτους όγκους κατανάλωσης, λόγω της μη εφαρμογής του πλαφόν συνταγογράφησης», και επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν αρχεία ασθενών και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, για μείωση του όγκου συνταγογράφησης.

«Υστερούμε στον έλεγχο της συνταγογράφησης. Η υποκατάσταση των παλιών και φθηνών φάρμακων από νεότερα και ακριβότερα εκτοξεύει τη φαρμακευτική δαπάνη.Όλα τα νέα φάρμακα μπαίνουν στη θετική λίστα, χωρίς φραγμούς. Παράλληλα έχουν διαλυθεί οι τιμές των γενοσήμων. Καθυστερεί η τιμολόγηση νέων γενοσήμων που θα βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε ο Θεόδωρος Κωλέτης, αντιπρόεδρος της ΠΕΦ.

«Οι τιμές φαρμάκων καθορίζονται από ελάχιστους ανθρώπους που εργάζονται υπό πίεση» τόνισε ο Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ.

Όπως είπε, οι τιμές των φαρμάκων βασίζονται στο μέσο όρο των 22 μελών της ΕΕ. «Είναι μια υπεραπλουστευμένη λογική που δεν προτείνεται από την ΠΕΦ». Ανέφερε ακόμη, ότι η κάθε χώρα έχει τιμολόγηση ανάλογα με τα ασφαλιστικά συστήματα και τις εθελοντικές αυξομειώσεις του κάθε κατόχου άδειας κυκλοφορίας. Επίσης, πολλές χώρες λόγω της συναλλαγματικής αξίας των νομισμάτων τους επηρεάζουν τις αντίστοιχες τιμές φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον κ. Πενταφράγκα, κάθε φάρμακο κάτω από 12 ευρώ, δεν προσφέρει εξοικονόμηση, γιατί αντικαθίσταται από πολύ ακριβότερες θεραπείες.

Οι τιμές των γενοσήμων έχουν φτάσει σήμερα στο 20-30% των τιμών που είχαν το 2009. Επίσης, τα rebates και τα clawback εξοντώνουν τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, κατέληξε.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons