Τι είναι το εντερικό μικροβίωμα και πώς βοηθά η βιταμίνη D

xeria.medium.jpg

Είναι γνωστό πως η βιταμίνη D3 βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, αλλά έχει επίσης και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Όπως αναφέρει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, νέα μελέτη δείχνει πως υψηλή δοσολογία βιταμίνης D3 ενισχύει το εντερικό μας μικροβίωμα.

Αλλά τι είναι το εντερικό μικροβίωμα;

Τρισεκατομμύρια μικροβιακών οργανισμών κανονικά ζουν σε ένα υγιές λεπτό και παχύ έντερο. Τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια είναι βακτήρια, από τα οποία εξαρτάται η υγεία μας. Παρέχουν θρεπτικά συστατικά για βακτήρια, τα οποία κρατούν υπό έλεγχο το ανοσοποιητικό μας, αφομοιώνουν ορισμένα είδη υδατανθράκων και φτιάχνουν βιταμίνες και άλλες σημαντικές ενώσεις. Αυτή η καταπληκτική συμβιωτική σχέση είναι το μικροβίωμα μας. Μια αρμονική συλλογή μικροοργανισμών, που ενισχύει πολλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος μας. Το μικροβίωμα μας επηρεάζει με πολλαπλούς τρόπους, όπως το πώς αποθηκεύουμε λίπος στο σώμα και το να νιώθουμε χαρούμενοι, άγχος ή θλίψη.

Η μελέτη ήταν επεμβατική. Δεκαέξι εθελοντές εξετάστηκαν ενδοσκοπικά και έγινε δειγματοληψία στο στομάχι, στο λεπτό έντερο, στο παχύ έντερο και στα κόπρανα, πριν και μετά από 8 εβδομάδες, με χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης D3..

Η συμπλήρωση με υψηλή δόση βιταμίνης D3 άλλαξε το εντερικό μικροβίωμα στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα, μειώνοντας τα γάμμα-προτεοβακτήρια όπως pseudomononas και escherichia, ενώ αύξησε το βακτηριακό πλούτο. Όπως διευκρινίζει η Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου, αυτό εξηγεί τη θετική επίδραση της D3 σε γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, αλλά και σε πολλά αυτοάνοσα, όπως στον υποθυρεοειδισμό Hashimoto και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ο οργανισμός μας παράγει τη βιταμίνη D όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Επίσης τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D3 είναι το συκώτι, ο κρόκος αβγού, το βούτυρο, οι σαρδέλες και ο σολομός.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons