Η κακή διατροφή γίνεται ο «νέος κανόνας» παγκοσμίως

paxisarkes-656x410.jpg

Η κακή διατροφή γίνεται ο «νέος κανόνας» παγκοσμίως, με την παχυσαρκία να καταγράφει αύξηση σχεδόν παντού και τον υποσιτισμό να συνεχίζει να πλήττει τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η διεθνής κοινότητα δεν θα καταφέρει να θέσει τέλος στην κακή διατροφή έως το 2030 εάν δεν δράσει πιο αποφασιστικά, εκτιμούν οι συντάκτες της Παγκόσμιας Έκθεσης για τη Διατροφή, που εκπονήθηκε από διεθνή ομάδα ειδικών χρηματοδοτούμενη από φιλανθρωπικά ιδρύματα και δημόσιους οργανισμούς.

Τουλάχιστον 57 από τις 129 χώρες που περιελήφθησαν στη μελέτη παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα τόσο υποσιτισμού –κυρίως διαταραχές της ανάπτυξης και αναιμία– όσο και παχύσαρκων και υπέρβαρων ενηλίκων, σημειώνει η έκθεση.

«Ένας άνθρωπος στους τρεις υποφέρει από κακή διατροφή», σημειώνει ο Λόρενς Χάνταντ, συμπρόεδρος της ομάδας που συνέταξε την έκθεση και ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για τις Διατροφικές Πολιτικές, αναφέρει σε ανακοίνωση.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η κακή διατροφή είναι ο νέος κανόνας. Όλοι πρέπει να πούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο».

Η κακή διατροφή ευθύνεται σχεδόν για σχεδόν τους μισούς θανάτους παιδιών μικρότερων των πέντε ετών και, σε συνδυασμό με την ακατάλληλη διατροφή, συνιστά τον πρώτο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την έκθεση.

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι άνθρωποι αυξάνονται σε κάθε περιοχή του κόσμου και σχεδόν σε κάθε χώρα, μια διαπίστωση που συνιστά «κολοσσιαία πρόκληση».

Ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών μικρότερων των 5 ετών πλησιάζει πλέον τον αριθμό των ατόμων που έχουν πολύ μικρό βάρος σε σχέση με το ύψος τους.

«Δεν είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των διατροφικών στόχων», αναφέρει η έκθεση. Ο ΟΗΕ όρισε στους στόχους του για την αειφόρο ανάπτυξη το 2015 «το τέλος σε κάθε μορφής κακής διατροφής» έως το 2030.

Παράδειγμα της καθυστέρησης, η μείωση της αναιμίας εξελίσσεται με τόσο βραδύ ρυθμό που ο στόχος θα επιτευχθεί το 2130, αντί το 2030. Στόχος των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι η μείωση κατά 50% της αναιμίας στις γυναίκες έως το 2025.

Ωστόσο πρόοδος έχει επιτευχθεί. Για παράδειγμα, μειώνεται παντού ο αριθμός των καχεκτικών παιδιών μικρότερων των πέντε ετών, εκτός από την Αφρική και την Ωκεανία.

Μικρές αλλαγές θα μπορούσαν να βάλουν πολλές χώρες σε καλό δρόμο για την επίτευξη των διατροφικών στόχων. «Το κλειδί για την επιτυχία είναι η πολιτική δέσμευση», σημειώνει ο Λόρενς Χάνταντ.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, θα πρέπει να δαπανηθούν 70 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των διαταραχών στην ανάπτυξη, του σοβαρού υποσιτισμού και της αναιμίας και για τη διάδοση του θηλασμού.

Η Παγκόσμια Έκθεση για τη Διατροφή είναι μια ετήσια αξιολόγηση των διατροφικών στόχων που υιοθετήθηκαν το 2013 από τα μέλη του ΠΟΥ με ορίζοντα το 2025.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons