Αρνητική πρωτιά στη χρήση συνθετικών κανναβινοειδών, τα οποία είναι τα γνωστά ως ποτ πουρί αρωματικά χώρου και κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά, κατέχει η Θεσσαλονίκη. Μάλιστα την τελευταία διετία έχει αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών αυτών των ουσιών, οι οποίοι απευθύνονται για απεξάρτηση στο Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΠΕΘΕΑ) «ΑΡΓΩ» του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»- Ψ.Ν.Θ. Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Τα παραπάνω επεσήμανε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος «ΑΡΓΩ», κλινικός ψυχολόγος Στυλιανός Γκιουζέπας, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την εκδήλωση «Η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη. Έλα να το φωνάξουμε μαζί», που διοργανώνεται την Κυριακή 26 Ιουνίου (ώρα 19:00), στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (πλακόστρωτο πλησίον Βασιλικού Θεάτρου), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών. Βασική επιδίωξη της εκδήλωσης είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε σειρά αθλητικών εκδηλώσεων (αγώνας τρεξίματος περίπου 10χλμ – προπονητικού χαρακτήρα, ποδηλασία, rollers), αλλά και πολιτιστικών.
Ναρκωτικά ελεύθερα στην αγορά
«Τα συγκεκριμένα αρωματικά χώρου, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά και κοστίζουν από 3-5 ευρώ, είναι συνθετικές ουσίες, που αντιγράφουν τη δομή του μοριακού τύπου της κάνναβης, αλλά είναι πιο επικίνδυνα. Τόσο η κάνναβη όσο και τα συνθετικά κανναβινοειδή ενοχοποιούνται για μεγάλη εμφάνιση ψυχώσεων. Η θέση μας είναι ότι οποιαδήποτε ουσία χρησιμοποιείται, με στόχο να αλλάξει την ψυχολογική και συναισθηματική διάθεση, ενοχοποιείται για την εμφάνισης εξαρτητικών συμπεριφορών», τονίζει ο κ. Γκιουζέπας.
Αναφέρει ακόμη ότι και όταν αυτά τα αρωματικά χώρου κηρύσσονται ως παράνομα και κατάσχονται, αυτοί που τα παράγουν τροποποιούν τη χημική τους σύνθεση και τα διαθέτουν ξανά στην αγορά.
Ο κ. Γκιουζέπας συσχετίζει τη σημαντική αύξηση των μελών- εξυπηρετούμενων με κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη, που προσεγγίζουν τον Σταθμό Καθοδήγησης και την Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα του «ΑΡΓΩ», με τη σημαντική αύξηση πώλησης, εμπορίας και χρήσης συνθετικών κανναβινοειδών, που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ).
Κρίση και χρήση ναρκωτικών
«Το σημαντικό ποσοστό ανεργίας που παρατηρείται στα μέλη, τα οποία ολοκληρώνουν το ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ», σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, καταδεικνύει την αναγκαιότητα εξεύρεσης νέων προτάσεων στον χώρο της επαγγελματικής αποκατάστασης των απεξαρτημένων ατόμων, καθώς η εργασιακή αποκατάσταση αποτελεί και έναν σημαντικό δείκτη ενίσχυσης και διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος», επισημαίνει ο κ. Γκιουζέπας.
Αύξηση χρηστών κάνναβης
Το Πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» παρείχε στη διάρκεια του 2015 υπηρεσίες σε 628 άτομα, εκ των οποίων οι 246 είχαν πρόβλημα εξάρτησης. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2015 πραγματοποιήθηκαν στον Σταθμό Καθοδήγησης του Προγράμματος «ΑΡΓΩ» 841 θεραπευτικές ομάδες δίωρης διάρκειας, τρεις φορές την εβδομάδα, στις οποίες μετείχαν 174 χρήστες νόμιμων ή παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών, με μέσο όρο παραμονής στις ομάδες τους τέσσερις μήνες. Το 81,1% των μελών- εξυπηρετούμενων ήταν άντρες και το 18,9% γυναίκες, στην πλειονότητά τους ηλικίας από 18-34 ετών. Το 52% ήταν χρήστες οπιούχων, το 27% κάνναβης, το 14% έκαναν πολλαπλή χρήση ουσιών, το 6% κοκαΐνης και το 1% υπνωτικών/ηρεμιστικών. Το 2015 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των χρηστών, με κύρια ουσία την κάνναβη, το ποσοστό των οποίων έφτασε στο 27%, ενώ το 2010 ήταν 10%.
Τι είναι το ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ»
Το ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» είναι ένα ελεύθερο ουσιών, ανοιχτό θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενταγμένο στις υπηρεσίες του ΨΝΘ. «Το ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» αποτελεί μία ολοκληρωμένη, ποιοτική, αλλά και οικονομικά συμφέρουσα θεραπευτική πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες, καθώς το συνολικό ετήσιο κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 636.088 ευρώ. Παρά την περιστολή του προϋπολογισμού κατά 30% από το 2010 και την απώλεια τους 1/3 των εργαζομένων από το 2013 δεν προέβη σε καμία περιστολή των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες», αναφέρει ο κ. Γκιουζέπας.
πηγή:medicalnews.gr