Νέες θεραπείες παρατείνουν τη ζωή των ασθενών με καρκίνο του παχέως εντέρου

sgsgs.jpg

Ξεπερνά τα 3,5 χρόνια η επιβίωση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέως εντέρου, με συνδυασμούς νεότερων θεραπειών ανακοίνωσαν οι επιστήμονες στη Βαρκελώνη.

Πολύτιμα χρόνια, με καλή ποιότητα ζωής, προσφέρουν σε ανθρώπους που υποφέρουν από μεταστατικό καρκίνο του παχέως εντέρου, οι συνδυασμοί στοχευμένων θεραπειών, όπως ανακοινώθηκε στο 18ο παγκόσμιο συνεδρίο γαστρεντερικού καρκίνου.

«Η μέση επιβίωση ενός ανθρώπου που έχει σήμερα μεταστατικό καρκίνο παχέως εντέρου, έχει φτάσει έως 40 μήνες. Αγοράζουμε, θα μπορούσε να πει κάποιος πολύτιμο χρόνο για τον ασθενή, παρατείνουμε την επιβίωση και ουσιαστικά του δίνουμε την ευκαιρία να δοκιμάσει και τις καινοτόμες θεραπείες που έρχονται»

Αυτά τονίζει, μιλώντας στο http://ift.tt/1ojtitH ο Γεώργιος Πενθερουδάκης, αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξηγώντας, ότι, με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο, ο ασθενής με μεταστατικό καρκίνο του παχέως εντέρου, μπορεί με το κατάλληλο γι αυτόν φάρμακο, να μεγιστοποιεί το θεραπευτικό του όφελος και να αποφεύγει το ακατάλληλο φάρμακο, που ενδεχομένως έχει παρενέργειες και κοστίζει πολύ περισσότερο.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο, τα στοχευμένα αυτά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως συνδυασμός με τις υπάρχουσες χημειοθεραπείες, απευθύνονται σε συγκεκριμένους ασθενείς που εμφανίζουν μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια.

Πρόκειται ουσιαστικά για βιολογικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων,όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, πανιτουμουμάμπη και σετουξιμάμπη.

«Περίπου στο 10% των ασθενών με καρκίνο παχέως εντέρου υπάρχει ισχυρή κληρονομικότητα. Αυτό που προκυπτεί από το συγκεκριμένο συνέδριο είναι ότι επιλέγοντας με εξειδικευμένα γονιδιακά τεστ τους κατάλληλους ασθενείς, βελτιώνεται σημαντικά το αποτέλεσμα της θεραπείας, συνδυάζοντας τα στοχευμένα αυτά φάρμακα με χημειοθεραπεία» τονίζει ο ογκολόγος Φερνάντο Rivera, από το ογκολογικό τμήμα του «Santander» στην Ισπανία που επισημαίνει ότι, ο στόχος πια είναι να βρεθεί το καλύτερο δυνατό φάρμακο για κάθε ασθενή, σε όλα τα επίπεδα. «Θεραπεία με ανεκτά φάρμακα λιγότερες παρενέργειες και καλύτερη ποιότητα ζωής για πάνω από 3,5 χρόνια» καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004, η μέση επιβίωση στο μεταστατικό καρκίνο του παχέως εντέρου, οριακά ξεπερνούσε το χρόνο, σήμερα φτάνει τα 4 χρόνια και είναι πιθανό να φανεί ότι με ακόμη πιό σωστή επιλογή ασθενών, η επιβίωση θα αγγίξει τα 5 χρόνια.

«Εξετάζουμε μοριακά χαρακτηριστικά του όγκου που ονομάζονται βιοδείκτες. Αυτά μας δίνουν δύο σημαντικές πληροφορίες: πως θα εξελιχθεί η νόσος και ποιά φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Ουσιαστικά μπορούμε να προβλέψουμε το όφελος ή όχι του φαρμάκου» τονίζει ο κ. Πενθερουδάκης.

Η εκτίμηση είναι ότι οι ογκολόγοι θα μπορούν άμεσα να κάνουν λόγο για ίαση του μεταστατικού αυτού καρκίνου ( συνήθως κάνει μετάσταση στο ήπαρ). Και αυτό θα συμβεί, όπως λένε, σε περιπτώσεις ασθενών που μπορεί να γίνει χειρουργική παρέμβαση, με αφαίρεση του όγκου στο όργανο που έχει εμφανιστεί η μετάσταση (ήπαρ), περιορίζοντας τον κίνδυνο εξελίξης της νόσου.

Όσον αφορά τον εντοπισμένο καρκίνο, οι ειδικοί επανέλαβαν ότι, εφόσον έχουμε έγκαιρη διάγνωση, ο ασθενής οδηγείται σε χειρουργική εκτομή του όγκου με ελπίδα ίασης 70 έως 90%. Σε μερικές περιπτώσεις μετά την επέμβαση ο ογκολόγος μπορεί να συνεχίσει με συμπληρωματικές θεραπείες.

Αναφορές έγιναν και στη νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του καρκίνου, την ανοσοθεραπεία που ουσιαστικά βοηθά τον ίδιο τον οργανισμό να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons