Πώς συνδέεται ο καρκίνος του εγκεφάλου με την υψηλή μόρφωση

Brain_Cancer.jpg

Η απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου και γενικότερα το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου και ιδίως γλοιώματος, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αμάλ Κχανολκάρ του University College του Λονδίνου (UCL) και του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology & Community Health», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 4,3 εκατομμύρια άτομα που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1911-1961.

Τα άτομα αυτά παρακολουθήθηκαν μεταξύ 1993 και 2010 αναφορικά με το κατά πόσο ανέπτυξαν όγκο στον εγκέφαλο, σε σχέση με μια σειρά παράγοντες (εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο, επάγγελμα κ.ά.). Στη διάρκεια της μελέτης 5.735 άνδρες και 7.101 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του εγκεφάλου.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με πανεπιστημιακή μόρφωση είχαν κατά μέσο όρο 19% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν γλοίωμα -μια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στα βοηθητικά γλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου- σε σχέση με όσους είχαν βγάλει μόνο Γυμνάσιο.

Ακόμη μεγαλύτερος (23%) ήταν ο κίνδυνος για τις γυναίκες πανεπιστημιακής μόρφωσης. Οι ίδιες κινδύνευαν επίσης περισσότερο (16%), σε σχέση με τις γυναίκες με γυμνασιακή μόρφωση, για την εμφάνιση μηνιγγιώματος, ενός καλοήθους όγκου του εγκεφάλου.

Αλλά, εκτός από την ανώτερη μόρφωση, και το ανώτερο εισόδημα φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Οι άνδρες (αλλά όχι οι γυναίκες) με μεγαλύτερο εισόδημα είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο γλοιώματος.

Επίσης, οι άνδρες ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι είχαν διευθυντικά καθήκοντα, είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για γλοίωμα, σε σε σχέση με όσους έκαναν χειρωνακτικά επαγγέλματα, ενώ για τις γυναίκες επαγγελματίες και στελέχη ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος (26%).

Οι ανύπαντροι φαίνεται να έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για όγκο στον εγκέφαλο από ό,τι οι παντρεμένοι, έχουν όμως μεγαλύτερο κίνδυνο για μηνιγγίωμα. Κάτι ανάλογο δεν ισχύει για τις ανύπαντρες γυναίκες σε σχέση με τις παντρεμένες.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons