Έχετε πρόβλημα στον βλαισό δάκτυλο;

S.jpg

Η επιστημονική ονομασία για το «κότσι» είναι βλαισός μεγάλος δάκτυλος, οι ξένοι το ονομάζουν Hallux Valgus. Βλαισός σημαίνει «βλέπει προς τα έξω», π.χ. βλαισά γόνατα.
prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

Η αιτία της δημιουργίας του βλαισού δακτύλου είναι άγνωστη. Σίγουρα έχει επίδραση η κληρονομικότητα, αλλά σχετίζονται και τα ψηλά τακούνια που μεταφέρουν το βάρος στα μετατάρσια.

kotsi1.jpg

Ο βλαισός δάκτυλος είναι κυρίως παραμόρφωση που δεν προκαλεί πόνο. Όταν πονάει έχει δημιουργηθεί αρθρίτιδα που ονομάζεται σκληρός δάκτυλος (Hallux Rigitus). Το δάκτυλο αυτό είναι δύσκαμπτο και πονάει στις κινήσεις. Η φύση της πάθησης φαίνεται στην ακτινογραφία (αρθρίτιδα).

Η διόρθωση του βλαισού δακτύλου εξαρτάται από τον βαθμό αλλοίωσης που μετρείται στην ακτινογραφία. Ελέγχεται η γωνία μεταξύ 1ου και 2ου μεταταρσίου, η γωνία απόκλισης του δακτύλου από το μετατάρσιο και εάν το μετατάρσιο καλύπτει η όχι δύο οστάρια (σησαμοειδή) που είναι προσκεκαλημένα στον καμπτήρα τένοντα.

kotsi2.jpg

Στα πρώτα στάδια, όταν η παραμόρφωση είναι μικρή, η διόρθωση επιτυγχάνεται συντηρητικά. Με τοπική αναισθησία διορθώνεται η θέση του δακτύλου με «χειρισμό» και συγκρατείται στη νέα διορθωμένη θέση με νυχτερινό νάρθηκα, για διάστημα 1 ½ μηνός.

kotsi3.jpg

Όταν η παραμόρφωση προχωρήσει τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία.

Οι χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης βλαισών δακτύλων είναι πολλές. Ονομάζονται οστεοτομίες και έχουν σαν σκοπό τη διόρθωση της γωνίας του 1ου με το 2ο μετατάρσιο.

kotsi4.jpg

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη λεπτών εργαλείων και υλικών δίνει τη δυνατότητα χειρουργικής διόρθωσης με πολύ μικρές τομές. Όμως ο χρόνος αποκατάστασης είναι πάντα ίδιος, μέχρι η οστεοτομία να πωρωθεί (κολλήσει) χρειάζεται ειδικό «παπούτσι» για 2 μήνες.

Η πληκτροδακτυλία ή γαμψοδακτυλία είναι παραμόρφωση που συνοδεύει τα κότσια και αφορά το 2ο, το 3ο και σπανιότερα το 4ο ή 5ο μετατάρσιο.

Οφείλεται στην απώλεια καλής σχέσης της άρθρωσης του δακτύλου με το μετατάρσιο (υπεξάρθρημα).

kotsi5.jpg

Αποτέλεσμα αυτής της παραμόρφωσης είναι η δημιουργία επώδυνων τύλων (κάλων) στο πέλμα των ποδιών. Ο τύλος δημιουργείται επειδή πιέζεται υπερβολικά το δέρμα μεταξύ οστού και πατώματος. Η τοπική αφαίρεση των τύλων δεν οδηγεί πουθενά εάν δεν φύγει η αιτία που τους προκαλεί.

Όταν η παραμόρφωση των δακτύλων είναι ελαστική, εξαφανίζεται ο τύλος με χρήση πέλματος σιλικόνης.

Όταν όμως η παραμόρφωση είναι δύσκαμπτη, τότε χρειάζεται μία σειρά από μικρές χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τους τένοντες και το μετατάρσιο. Οι επεμβάσεις της πληκτροδακτυλίας συνοδεύουν την κύρια επέμβαση για το κότσι.

Λέξεις κλειδιά:

– Hallux Valgus

– Κότσι

– Hallux Rigidus

– Πληκτροδακτυλία

– Γαμψοδακτυλία

– Σησαμοειδή

– Μετατάρσιο

– Τύλος

– Κάλος

– Οστεοτομίες μεταταρσίων


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons