Πόσο ένοχο είναι το βούτυρο για τις καρδιοπάθειες και τον πρόωρο θάνατο

butter-735x459.jpg

Ίσως το βούτυρο έχει άδικα αποκτήσει την κακή φήμη ότι κάνει κακό στην υγεία. Η κατανάλωση βουτύρου σχετίζεται πολύ λίγο με την πρόωρη θνησιμότητα και καθόλου με τις καρδιοπάθειες ή τα εγκεφαλικά, ενώ μάλιστα φαίνεται να προστατεύει σε ένα βαθμό από το διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταρίους Μοζαφαριάν της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 15 προηγούμενες έρευνες από διάφορες χώρες, που συνολικά αφορούσαν πάνω από 636.100 άτομα. Αυτά παρακολουθήθηκαν επί δέκα έως 23 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν 28.271 θάνατοι και 9.783 διαγνώσθηκαν με καρδιοπάθεια.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση βουτύρου ανά άτομο κυμαινόταν από το ένα τρίτο μιας μερίδας έως τις 3,2 μερίδες. Ως μερίδα βουτύρου θεωρήθηκαν τα 14 γραμμάρια τη μέρα ή περίπου ένα κουτάλι της σούπας.

Το βούτυρο περιέχει αρκετά κορεσμένα λίπη, που γενικά θεωρούνται «κακά» λίπη. Όμως η νέα επιδημιολογική μελέτη διαπίστωσε πολύ μικρή έως ασήμαντη συσχέτιση της ποσότητας βουτύρου που καταναλώνει κανείς μέσα στη μέρα, με τον κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα ή να έχει καρδιοπάθεια.

Η κατανάλωση μιας μερίδας βουτύρου τη μέρα σχετίζεται με μια οριακή αύξηση κατά 1% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αλλά και με μια μείωση κατά 4% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Συνοπτικά, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βούτυρο δεν θα έπρεπε ούτε να δαιμονοποιείται, ούτε και να θεωρείται σημαντικό για μια καλή υγεία», δήλωσε ο Μοζαφαριάν και τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση η πιθανή θετική επίδραση του βουτύρου στον διαβήτη.

«Μολονότι όσοι τρώνε περισσότερο βούτυρο, γενικά κάνουν χειρότερη διατροφή και ακολουθούν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, η επίδραση του βουτύρου φαίνεται να είναι λίγο-πολύ ουδέτερη. Αυτό δείχνει ότι το βούτυρο είναι μια ενδιάμεση τροφή: πιο υγιεινό από τη ζάχαρη ή το άμυλο, όπως το άσπρο ψωμί ή οι πατάτες, αλλά πιο ανθυγιεινό από πολλές μαργαρίνες και μαγειρικά έλαια που έχουν υγιεινά λίπη, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το σογιέλαιο», δήλωσε η ερευνήτρια Λόρα Πίμπιν.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το πρόβλημα τελικά δεν είναι τόσο το ίδιο το βούτυρο, όσο το πού το απλώνει κανείς, π.χ. πάνω σε λευκό ψωμί, ή με τι το συνδυάζει, π.χ. με πατάτες.

Η δαιμονοποίηση του βουτύρου και γενικότερα των κορεσμένων λιπών είχε αρχίσει από τη δεκαετία του ΄50, όμως νεότερες έρευνες έρχονται σταδιακά να τα απενοχοποιήσουν, σε ένα βαθμό τουλάχιστον. Οι καρδιολόγοι και άλλοι ειδικοί συνεχίζουν πάντως να προειδοποιούν ότι η μεγάλη κατανάλωση βουτύρου μπορεί να βλάψει και σε καμία περίπτωση δεν δίνουν το «πράσινο φως» να τρώει κανείς όσο θέλει.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons