Επεκτείνεται το πρόγραμμα υποστήριξης για νοσηλευτές ογκολογικών περιστατικών

hospital1-656x410.jpg

Επεκτείνεται από τον Σεπτέμβριο, στα νοσοκομεία όλης της χώρας, το πρόγραμμα υποστήριξης του νοσηλευτικού προσωπικού, που ασχολείται με ογκολογικά περιστατικά, και ήδη εφαρμόζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία από το 2015, σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος και του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας της ΕΑΕ, κλινικός ψυχολόγος, Ιωάννης Ντίνος.

«Πρόκειται για δεκαπενθήμερες ή μηνιαίες συναντήσεις νοσηλευτών, παρουσία δύο ειδικών, ψυχολόγων κυρίως, αλλά και κοινωνικών λειτουργών, στη διάρκεια των οποίων συζητούνται όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές στον χώρο εργασίας τους. Με τη βοήθεια των ειδικών, γίνεται προσπάθεια να επεξεργαστούν τις όποιες δυσκολίες, έτσι ώστε να τις διαχειρίζονται καλύτερα, αλλά και να είναι και πιο παραγωγικοί», σημειώνει ο κ. Ντίνος. Έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές και το πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο θα επεκταθεί στο αντικαρκινικό του Μεταξά και σε άλλες κλινικές, παθολογικές, που δουλεύουν με καρκινοπαθείς, καταρχήν στην Αθήνα, αλλά και μέσω των παραρτημάτων της Αντικαρκινικής, στην υπόλοιπη χώρα.

Δραματικές οι ψυχολογικές επιπτώσεις στον νοσηλευτή από τη σχέση του με τον καρκινοπαθή

Σύμφωνα με τον κ. Ντίνο, πέραν της επαγγελματικής εξουθένωσης που αντιμετωπίζουν συχνά όλοι οι νοσηλευτές λόγω της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, η Ψυχοκοινωνική Ογκολογία εστιάζει σε έναν ακόμη παράγοντα που συνήθως αποσιωπάται μέσα στις αναλύσεις των ειδικών για το εργασιακό burn out (επαγγελματική εξουθένωση). «Και αυτός o παράγοντας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι νοσηλευτές των ογκολογικών περιστατικών, είναι υποχρεωμένοι μέσα στο χώρο εργασίας τους, να διαμορφώσουν και να ζήσουν μία σχέση με τον ίδιο τον ασθενή και με το περιβάλλον του, η οποία έχει μία ποιότητα, μία διάρκεια και πολλές φορές μία κατάληξη, που σημαίνει μία διακοπή αυτής της σχέσης, την οποία οι νοσηλευτές βιώνουν με πολύ μεγάλη ένταση. Μάλιστα τις επιπλοκές αυτής της σχέσης, μπορεί να τις βιώσουν τόσο δραματικά, σε βαθμό που να μην μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στο ίδιο τμήμα που βρίσκονται».

Οι ειδικοί, αναφέρει ο κ. Ντίνος, προσπαθούν να αναλύσουν με ποιον τρόπο οι νοσηλευτές έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, τι συναισθήματα δικά τους διακινούνται μέσα από αυτήν τη σχέση, ποιοι είναι οι παράγοντες που έναν ασθενή τον κάνουν να δένεται με τον συγκεκριμένο νοσηλευτή, αλλά και ποια είναι η σχέση των νοσηλευτών με το περιβάλλον του ασθενούς.

Άμεσος στόχος της ΕΑΕ να εκπαιδεύονται όλοι οι νοσηλευτές στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία

Όπως τονίζει ο κ. Ντίνος, η επιπλέον ψυχολογική επιβάρυνση των νοσηλευτών που ασχολούνται με ογκολογικά περιστατικά, είναι ένα θέμα που κάνει αυτή την ειδικότητα να χρήζει περαιτέρω εξειδίκευσης, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. «Παρά τις έως σήμερα προσπάθειες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν έχει καθιερωθεί ως εξειδικευμένη πρακτική. Άμεσος στόχος της ΕΑΕ είναι να εκπαιδεύονται όλοι οι νοσηλευτές στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία. Δηλαδή, να υπάρχει πρόγραμμα εκπαίδευσης και ειδίκευσης στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία για τους νοσηλευτές, έτσι ώστε να αποκτηθεί μία αναγνώριση του έργου τους, ως ένα ειδικό έργο, καθότι δεν είναι όπως των υπολοίπων νοσηλευτών. Θα πρέπει να αναγνωριστεί η αναγκαιότητα εκπαίδευσής τους στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία», σημειώνει.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons