Τι είναι το σύνδρομο Sudeck

12832948241.jpg

Στην ιατρική πράξη υπάρχει η έννοια επιπλοκή. Μία επιπλοκή που εμφανίζεται μετά από μικρές ή μεγάλες κακώσεις στο χέρι ή στο πόδι, ή μετά από μικρά ή μεγάλα χειρουργεία, είναι η επιπλοκή Sudeck.
prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

Τι είναι

Μετά από ένα χειρουργείο ή ένα κάταγμα και αφού έχει παρέλθει ο χρόνος πώρωσης του κατάγματος, δηλαδή 6 εβδομάδες (τόσο χρόνο χρειάζεται ένα κάταγμα να κολλήσει ή ένας τένοντας να δέσει) το άκρο (χέρι ή πόδι) ενώ θα έπρεπε να αρχίσει να ξεπρήζεται και να καλυτερεύει, δείχνει συνεχώς να πηγαίνει χειρότερα. Είναι πρησμένο, τόσο που τα δάκτυλα μοιάζουν σαν «πρησμένο κερί». Είναι πολύ επώδυνο, με πόνο συνεχή και νυχτερινό. Η κινητικότητά του είναι πολύ περιορισμένη και επώδυνη.

osteoporwsi.jpg

Πού οφείλεται

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί ευκρινές τι προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου Sudeck. Οι ερευνητές ομιλούν για κάποια μικρο-αγγειακή διαταραχή, αλλά δεν είναι κάτι σαφές και ξεκάθαρο.

Πώς ελέγχεται

Η διάγνωση ότι έχει εγκατασταθεί σ΄ ένα άκρο (χέρι ή πόδι) Sudeck είναι κυρίως κλινική, δηλαδή με την επισκόπηση, ότι είναι πρησμένο σαν ζυμάρι και στην ψηλάφηση, ότι είναι πολύ δύσκαμπτο και επώδυνες όλες οι κινήσεις, τίθεται η διάγνωση του Sudeck.

Επιβεβαίωση μπορεί κανείς να έχει με απλή ακτινογραφία, όπου φαίνονται τα οστά πολύ οστεοπορωτικά (γι’ αυτό και ονομάζεται το Sudeck «αλγεινή οστεοπόρωση») και με μαγνητική τομογραφία όπου αναδεικνύεται η βαρεία οστεοπόρωση που το συνοδεύει.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση του Sudeck είναι δύσκολη. Μερικά τρικς που βοηθούν πολύ και ο ιατρικός κόσμος τα αγνοεί, είναι εναλλάξ λουτρά θερμά και κρύα, στο άλλο μέλος!! Δηλαδή βάζουμε εναλλάξ πρωί-βράδυ το άλλο μέλος (χέρι ή πόδι) σε λεκάνη με πολύ ζεστό  (καυτό) νερό και μετά σε παγωμένο, για 5’ – 7’ λεπτά. Λόγω σύνδεσης των μελών με το συμπαθητικό σύστημα, το πάσχον μέλος γίνεται εξέρυθρο (κατακόκκινο).

Απαραίτητη επίσης είναι η άσκηση, ενεργητική και παθητική.

Σε πολύ βαρείες περιπτώσεις υποβοηθητική είναι η έγχυση ενδοφλεβίως κορτικοειδών με διακοπή στο μέλος για μισή ώρα της κυκλοφορίας του αίματος.

Λέξεις κλειδιά:

– Sudeck

– Αλγεινή οστεοπόρωση

– Αλγοδυστροφία

– Χειρουργείο άκρας χειρός

– Χειρουργείο άκρου ποδός


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons