Φάρμακο για την επιληψία αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών

xapia-656x410.jpg

Η πρεγκαμπαλίνη (Pregabalin), ένα φάρμακο που συνταγογραφείται συχνά κατά της επιληψίας, της ινομυαλγίας, του νευροπαθητικού πόνου (π.χ. από διαβήτη ή από έρπη ζωστήρα) και διαφόρων ψυχικών διαταραχών (κυρίως γενικευμένης αγχώδους διαταραχής), μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για τη γέννηση μωρών με σοβαρές εκ γενετής (συγγενείς) ανωμαλίες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ούρσουλα Βίντερφελντ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία από επτά χώρες για 820 εγκύους γυναίκες, από τις οποίες οι 164 έπαιρναν την εν λόγω ουσία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι γυναίκες που ελάμβαναν πρεγκαμπαλίνη κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, είχαν τριπλάσια πιθανότητα (6%) να γεννήσουν παιδί με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες, σε σχέση με όσες δεν έπαιρναν την ουσία (2%). Οι ανωμαλίες αφορούσαν την καρδιά, το κεντρικό νευρικό σύστημα (εξαπλάσιος κίνδυνος) ή άλλα όργανα.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα από την μελέτη, επειδή πολλές γυναίκες έπαιρναν κι άλλα φάρμακα, τα οποία μπορεί να έπαιξαν ρόλο στις συγγενείς ανωμαλίες και επειδή η μελέτη ήταν μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες. Όμως τα ευρήματα όντως δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες μετά τη λήψη πρεγκαμπαλίνης κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης», δήλωσε η Βίντερφελντ.

«Το φάρμακο αυτό θα πρέπει να συνταγογραφείται για τις εγκύους μόνο αφού βεβαιωθεί ο γιατρός ότι τα οφέλη του υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους. Στις περιπτώσεις που οι γυναίκες έχουν πάρει πρεγκαμπαλίνη κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να χρειάζεται πρόσθετος έλεγχος της κατάστασης του εμβρύου», πρόσθεσε.

«Τα ευρήματα πρέπει να ληφθούν με επιφύλαξη. Είναι μια προειδοποίηση, αλλά όχι μια βεβαιότητα. Δεν πρέπει να ανησυχήσουμε άδικα τις μελλοντικές μητέρες ότι ο κίνδυνος είναι δεδομένος. Πρόκειται απλώς για μια προειδοποίηση ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με αυτό το φάρμακο», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τιερί Μπουκλέν του τμήματος κλινικής φαρμακολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης, αν και πρόσθεσε ότι πειράματα σε ζώα έχουν επίσης συνδέσει την πρεγκαμπαλίνη με συγγενείς ανωμαλίες.

Η πρεγκαμπαλίνη έχει παρόμοια δομή με τον νευροδιαβιβαστή γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Ο ακριβής τρόπος δράσης της δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά θεωρείται ότι επιδρά στον τρόπο με τον οποίο το ασβέστιο εισέρχεται στα νευρικά κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η δραστηριότητα ορισμένων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό και, έτσι, ελαττώνεται η απελευθέρωση άλλων νευροδιαβιβαστών, που ευθύνονται για τον πόνο, την επιληψία και το άγχος.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Pregabalin (εμφανίζονται σε περισσότερους από έναν στους δέκα ασθενείς) είναι ζάλη και υπνηλία. Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer που κυκλοφορεί την πρεγκαμπαλίνη με την εμπορική ονομασία Lyrica, δήλωσε ότι «η μελέτη έχει σοβαρούς περιορισμούς και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων».


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons