Βελτιώνονται οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί με την άσκηση;

perpatima.medium.jpg

Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν μέσω της συστηματικής άσκησης να προλάβουν την εμφάνιση ή ακόμη και την εξέλιξη των ευρυαγγειών και των κιρσών τους.

Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας μας ενημερώνει για τα οφέλη της γυμναστικής στη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων και μας συμβουλεύει για το σωστό τρόπο προπόνησης.

Όσον αφορά τις ευρυαγγείες η σωματική άσκηση θα μπορούσε να βελτιώσει τη φλεβική κυκλοφορία και κατ΄ επέκταση να δράσει προληπτικά στην επιδείνωση των ευρυαγγειών. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί πως η γυμναστική δεν βελτιώνει τις υπάρχουσες ευρυαγγείες. Κάθε ευρυαγγεία που εμφανίζεται στο δέρμα έρχεται για να μείνει!

Στην περίπτωση των κιρσών, αν αυτοί ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα πόδια σας, η άσκηση, κάποιες φορές, μπορεί να είναι οδυνηρή. Ωστόσο, αν αυτή γίνεται με σωστό τρόπο, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ασθενή, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των υπαρχόντων κιρσών. Προσπαθήστε, λοιπόν, να τροποποιήσετε την προπόνησή σας σύμφωνα με τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές.

Ασκήσεις με τα πόδια στο ίδιο ή πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας

Οι κιρσοί δημιουργούνται όταν οι φλεβικές βαλβίδες καταστρέφονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, στην όρθια ή την καθιστική θέση, όπου η βαρύτητα έλκει το αίμα προς τα κάτω, δεν υπάρχει η αντίσταση των φλεβικών βαλβίδων να συγκρατήσουν την στήλη του αίματος μέσα στις φλέβες. Το αποτέλεσμα είναι το αίμα να παλινδρομεί και να λιμνάζει μέσα σε φλεβικά στελέχη, τα οποία σταδιακά διογκώνονται σε βαθμό που να προεξέχουν του δέρματος και να παίρνουν την χαρακτηριστική εικόνα των κιρσών.

Επιπλέον, ορισμένες ασκήσεις όπως «η άρση βαρών» ή το τρέξιμο σε σκληρή επιφάνεια, μπορεί να αυξήσει την πίεση που δέχονται οι φλέβες σας και αυτό να γίνει αιτία ανάπτυξης νέων κιρσών.

Μία καλή λύση είναι να ζητήσετε από τον γυμναστή σας, να σας προτείνει ασκήσεις όπου θα έχετε τα πόδια σας τοποθετημένα στο ίδιο επίπεδο ή πάνω από το επίπεδο της καρδιά σας.

Μην κρατάτε την αναπνοή σας

Πολλοί άνθρωποι όταν ασκούνται με βάρη, αντανακλαστικά, κρατούν την αναπνοή τους. Κρατώντας την αναπνοή σας, η πίεση του αίματος μέσα στις φλέβες αυξάνει σημαντικά, προκαλώντας επιδείνωση των κιρσών.

Η σωστή άσκηση με βάρη πρέπει να γίνεται με σωστή χρήση της λειτουργίας της αναπνοής. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτος συγχρονισμός της κάθε άσκησης με την αναπνοή. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η εκπνοή πρέπει να γίνεται στην φάση της άρσης του βάρους και η εισπνοή να ακολουθεί στην φάση της μυϊκής χαλάρωσης.

 

Ασκήσεις που συνδυάζονται με τη φλεβική ανεπάρκεια

Κολύμπι

Η καλύτερη άσκηση σε ασθενείς με κιρσούς είναι, αδιαμφισβήτητα, το κολύμπι. Στο κολύμπι, «εξ’ ορισμού», υπάρχει σωστός συγχρονισμός της άσκησης με την αναπνοή! Επιπλέον, στο υγρό περιβάλλον οι πιέσεις που ασκούνται στο σώμα, όταν το σώμα βρίσκεται σε όρθια θέση, προσομοιάζουν με αυτές μιας κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης με την γνωστή ευεργετική δράση τους στους κιρσούς.

Ο περίπατος

Ο περίπατος είναι επίσης μία πολύ καλή άσκηση, αφού όταν οι μύες του ποδιού λειτουργούν, βελτιώνεται η ροή του αίματος μέσα στις φλέβες σας. Είναι καλό, να θέσετε ως στόχο, να περπατάτε 30 λεπτά την ημέρα.

Στατικό ποδήλατο και ελλειπτικό

Άλλες ασκήσεις χαμηλής έντασης, είναι το στατικό ποδήλατο και η άσκηση με ελλειπτικό. Είναι πολύ καλές ασκήσεις για τους μύες των ποδιών ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη ροή του αίματος μέσα στις φλέβες σας.

Φοράτε κάλτσες συμπίεσης μέχρι το γόνατο

Φορώντας κάλτσες διαβαθμισμένης, ελαφράς, συμπίεσης στο γυμναστήριο ή κατά το τρέξιμο, βοηθάτε στην πρόληψη των κιρσών.

Η ιδανική λύση είναι η θεραπεία

Η θεραπεία των ευρυαγγειών πραγματοποιείται με σκληροθεραπεία (μεγάλες ευρυαγγείες) και laser ή ραδιοσυχνότητες (λεπτές ευρυαγγείες).

Όσον αφορά τη θεραπεία των κιρσών, σήμερα, όλοι οι ασθενείς με κιρσούς, μπορούν να θεραπευτούν με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, ύπο τοπική αναισθησία, χωρίς τομές, χωρίς σημαδια και με άμεση επιστροφή στο σπίτι και τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Η διαδικασία της θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας με το ενδοαυλικό laser

Αρχικά ο αγγειοχειρουργός θα χαρτογραφήσει το φλεβικό σύστημα του ποδιού σας, βρίσκοντας, έτσι, την πάσχουσα φλέβα, η οποία δημιουργεί τους κιρσούς.

Έπειτα, υπό τοπική αναισθησία και υπερηχογραφική καθοδήγηση, εισάγει μέσα στη φλέβα έναν λεπτό καθετήρα, ο οποίος οδηγείται προς την πάσχουσα περιοχή.

Τέλος, ο αγγειοχειρουργός ενεργοποιεί την ίνα του laser και καθώς την αποσύρει σταδιακά από την πάσχουσα φλέβα, την καταστρέφει, με την θερμική ενέργεια του laser, η οποία εκπέμπεται από την άκρη της οπτικής ίνας.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Μπορείτε να σταθείτε στα υγιή πλέον πόδια σας, να περπατήσετε, να φάτε και να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, αμέσως μετά την επέμβαση.

Tsekouras.jpg

Τσεκούρας Νικόλαος MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute (Toledo, Ohio) University of Michigan (Ann Arbor) – USA. Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr, ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons