Πώς η διατροφή σχετίζεται με τον καρκίνου του στομάχου

junk1-656x410.jpg

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Καρκίνου, δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, καθώς και το υπερβάλλον σωματικό βάρος, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Το 2012, καταγράφηκαν παγκοσμίως 952.000 περιστατικά της νόσου, καταλαμβάνοντας ποσοστό 7% επί των νέων περιστατικών καρκίνου. Πρόκειται για την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο, η οποία εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με τη μέση ηλικία διάγνωσης στις ΗΠΑ να διαμορφώνεται στα 72 έτη.

Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το ποσοστό επιβίωσης των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο του στομάχου, κυμαίνεται στο 25-28%, και μπορεί να φτάσει και το 63% σε περιπτώσεις έγκαιρης διάγνωσης. Ωστόσο, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως αργά, με αποτέλεσμα περίπου το 70% των περιστατικών να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο τη στιγμή της διάγνωσης.
Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 89 μετα-αναλύσεις, που περιλάμβαναν συνολικά 17,5 εκατομμύρια εθελοντές και 770.000 περιστατικά καρκίνου του στομάχου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, φάνηκε πως η καθημερινή κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων αλκοόλ, καθώς και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, όπως τα παστά ή καπνιστά αλλαντικά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ενδεικτικά, υπολογίστηκε πως άτομα που καταναλώνουν δύο φέτες μπέικον ανά ημέρα, έχουν 18% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Επιπλέον, βρέθηκε πως και ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα, με κάθε αύξησή του κατά πέντε μονάδες να σχετίζεται με 23% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα συμπεράσματα της μελέτης τονίζουν την ανάγκη υιοθέτησης των διατροφικών συνηθειών που προτείνουν οι διεθνείς συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου. Έτσι, προτείνεται η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ να μην υπερβαίνει τις δύο μερίδες για τους άνδρες και τη μία για τις γυναίκες, ενώ παράλληλα συστήνεται η κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, η αποφυγή των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons