Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «χτυπά» πλέον και πιο νέους

cancer.medium.jpg

Αν και θεωρείται νόσος της τρίτης ηλικίας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου «χτυπά» τις τελευταίες δυο δεκαετίες, όλο και πιο συχνά άτομα κάτω των 40 ετών.

Η προοδευτική και ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, προβληματίζει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, όπως φάνηκε στις ανακοινώσεις του Ετήσιου Συνεδρίου των Αμερικανών Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Πρωκτού που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες.

Όπως αναφέρει ο χειρουργός Διαμαντής Θωμάς, «όλοι μας θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να κάνουμε τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα όποιο από τα παρακάτω συμπτώματα εμφανίζεται θα πρέπει άμεσα να μας οδηγεί στον εξειδικευμένο γιατρό-χειρουργό για καρκίνο του παχέος εντέρου».

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα στον καρκίνο του παχέος εντέρου, που πλήττει κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι διαφορετικά και ποικίλλουν ανάλογα με το σημείο του εντέρου στο οποίο θα εμφανιστεί.

Συγκεκριμένα, προκαλεί όταν εμφανίζεται στο: ΑΝΙΟΝ-ΕΓΚΑΡΣΙΟ, αναιμία-πόνο στη δεξιά πλάγια κοιλία και 10% ψηλαφητή μάζα, στο ΚΑΤΙΟΝ-ΣΙΓΜΟΕΙΔΕΣ, βλεννοαιματηρές κενώσεις- απόφραξη – ψηλαφητή μάζα, και στο ΟΡΘΟ, αποβολή αίματος με τα κόπρανα – τεινεσμό – αίσθημα ατελούς αφοδεύσεως.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το σύνολο των περιπτώσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου, έχουμε, στο ορθό 35%, στο σιγμοειδές 26%, στο ανιόν22%, στο εγκάρσιο12% και στο κατιόν5%

Η διάγνωση γίνεται με δακτυλική εξέταση, με ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση), με αξονική τομογραφία (CT), με μαγνητική τομογραφία (MRI), και η εξέλιξη στης απεικονιστικές τεχνικές είναι η VIRTUAL COLONOSCOPY όπου ανώδυνα ελέγχεται όλο το μήκος του παχέος εντέρου.

«Κάθε ενήλικας μετά το 40ο έτος θα πρέπει να υποβάλλεται σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση, σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα που ανακοινώθηκαν στην Αμερική», προσθέτει ο Δ.Θωμάς.

Ο καρκίνος του παχέος έντερου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον άντρα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, και στις γυναίκες μετά του μαστού. Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξή του είναι η διατροφή με λίπη και ζωικά λευκώματα, η κληρονομικότητα, η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η πολυποδίαση. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα κάνει μεταστάσεις στο ήπαρ, τους πνεύμονες, τα οστά και ελεύθερα στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Η θεραπεία

Η θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή ή αλλιώς κολεκτομή, του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου ή και ολόκληρου. Η εξέλιξη της χειρουργικής σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία του 21ου αιώνα δίνει τη δυνατότητα στη χειρουργική του παχέος εντέρου να επεμβαίνει με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο. Η λαπαροσκοπική κολεκτομή προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα για τον ασθενή, έναντι της ανοικτής χειρουργικής.

«Η επέμβαση είναι απόλυτα ασφαλής με πλήρη αφαίρεση του όγκου, με λεμφαδενικό καθαρισμό, ενώ ο ασθενής επιστρέφει σπίτι μετά δυο με τρείς ήμερες», εξηγεί ο κ. Θωμάς.

Η γρήγορη έξοδος από το νοσοκομείο και η σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, συνηγορούν για τη σπουδαιότητα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής με μεγάλα οφέλη για τον ασθενή.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής είναι το ελάχιστο τραύμα- μικρές τομές, η περιορισμένη καταστροφή ιστών από την στιγμή που υπάρχει μικρό χειρουργικό τραύμα, η ελάχιστη απώλεια αίματος με αποτέλεσμα μικρότερο ποσοστό μεταγγίσεων, το μικρότερο ποσοστό ενδοκοιλιακών συμφύσεων, αποφεύγονται οι μετεγχειρητικές κήλες (λόγω του μικρού χειρουργικού τραύματος) και ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος. Επίσης, η έλλειψη μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως διαπύηση ή διάσπαση του χειρουργικού τραύματος, λιγότερες καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές έτσι ώστε να επιτρέπει και σε ασθενείς με επιβαρυμένη κατάσταση υγείας να μπορούν να χειρουργηθούν, ταχύτερη κινητοποίηση, ανάρρωση του ασθενούς και επάνοδος στην εργασία του, και μικρότερο κόστος νοσηλείας, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, έλλειψη επαφής με το αίμα του ασθενούς προφυλάσσοντας τη χειρουργική ομάδα από την μετάδοση ιογενών λοιμώξεων.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons