Καφές, πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών με ευεργετικές ιδιότητες

greekcoffee.medium.jpg

Μια κούπα ζεστού στιγμιαίου ή ένα ποτήρι frappe ή ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ αποτελεί το απαραίτητο ξεκίνημα της ημέρας για την πλειοψηφία των ενηλίκων, με πολλούς μάλιστα να ισχυρίζονται ότι δε μπορούν να «λειτουργήσουν» χωρίς αυτό. Πράγματι, γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη που περιέχει, αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του νευρικού συστήματος προκαλώντας αύξηση της προσοχής και της εγρήγορσης. Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν πως η κατανάλωση καφέ ενδεχομένως να συνδέεται και με άλλα οφέλη για την υγεία. Ορισμένα από αυτά, αποδίδονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά συστατικά του.

Ειδικότερα, ο καφές περιέχει συστατικά που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου. Ακόμη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών (American Chemical Society) η οποία βασίστηκε σε μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον , από όπου φαίνεται ότι ο καφές όχι μόνο περιέχει αντιοξειδωτικά, αλλά είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές στη διατροφή μας. Τα ευρήματα αφορούν τόσο τον καφέ με καφεΐνη όσο και τον ντεκαφεϊνέ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα ο καφές όχι μόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, αλλά υπερτερεί και έναντι ροφημάτων όπως το τσάι.

Ενδεικτικά σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα έχει ως εξής :

kafes.jpg

Αξίζει κλείνοντας να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες μελέτες και σε ελληνικούς πληθυσμούς έχει πιστοποιηθεί ότι είδη καφέ όπως ο ελληνικός αποτελούν όντων σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών, με πολλά οφέλη για σημαντικά οργανικά συστήματα, όπως το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons