Κακές συνήθειες γονέων που επηρεάζουν την υγεία των παιδιών

goneis_synhtheis.jpg

Τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα γύρω από τον εαυτό και τον κόσμο από όσα λένε και κάνουν οι γονείς. Είναι μάλιστα βέβαιο πως μιμούνται τις κινήσεις και τις ενέργειές σας. Ο πιο ισχυρός τρόπος λοιπόν για να διδάξετε στα παιδιά καλές και υγιεινές συνήθειες δεν είναι η επιβράβευση ή η τιμωρία, αλλά το καλό παράδειγμα. Είναι σημαντικό να αποτελείτε ένα υγιές παράδειγμα συμπεριφοράς.

Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να κάνετε κάποιες αλλαγές στη δική σας συμπεριφορά και συνήθειες; Δείτε ποιες κακές συνήθειες που ενδεχομένως έχετε υιοθετήσει, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών σας.

Επικρίνετε τον εαυτό σας

Η κακή κριτική στην εξωτερική σας εμφάνιση στέλνει το μήνυμα στο παιδί σας ότι η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με το πόσο πολύ σας πάει το τζιν που φοράτε ή το πόσο ζυγίζετε.

Τα παιδιά -ειδικά τα κορίτσια- επηρεάζονται από αυτά που ακούνε οι μητέρες τους να λένε. Μπορεί τα λόγια να έχουν τέτοια επίδραση στον ψυχισμό τους που να μην τους αρέσει αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη και κάπως έτσι να οδηγηθούν σε προβλήματα αυτοεκτίμησης στην ενήλικη ζωή τους.

Συναισθηματικό φαγητό

Εάν χρησιμοποιείτε το φαγητό για να αισθανθείτε καλύτερα όταν είστε λυπημένοι ή απογοητευμένοι, τότε περνάτε αρνητικά και ανθυγιεινά μηνύματα προς τα παιδιά σας. Τους δείχνετε ότι το φαγητό είναι ένας τρόπος να αισθανθείτε  καλύτερα για τον εαυτό σας.

Το φαγητό όμως είναι μια ανάγκη για τροφή και επιβίωση. Αφήστε τα παιδιά να δουν πως όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα μπορούμε να μιλήσουμε σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο ή να βγούμε μια βόλτα για να αισθανθούμε καλύτερα.

Υπερβολική χρήση της τεχνολογίας

Δεν είναι δίκαιο να λέμε στα παιδιά ότι όταν τρώμε δεν μιλάμε, αν κατά τη διάρκεια του δείπνου είστε «κολλημένοι» με το κινητό σας τηλέφωνο είτε για να μιλήσετε, είτε για να στείλετε κάποιο email. Ορίστε κανόνες για την χρήση της τεχνολογίας, τους οποίους όμως θα ακολουθείτε κι εσείς .

Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά από τις οθόνες έχουν συχνά προβλήματα αϋπνίας, κακής επίδοσης στο σχολείο αλλά και ζητήματα βάρους.

Πίνετε αλκοόλ για να νιώσετε καλύτερα

Αν μετά από μια κακή μέρα στη δουλειά επιστρέφετε σπίτι και λέτε «Χρειάζομαι ένα ποτό για να χαλαρώσω», δείχνετε στο παιδί ότι το αλκοόλ είναι ένας καλός τρόπος να ανακουφιστεί κανείς από το άγχος και να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του. Το ίδιο ισχύει και με την ανάγκη για καφέ για ενέργεια το πρωί .

Αντ’ αυτού, βρείτε πιο υγιεινούς τρόπους για να ανακουφιστείτε από το στρες, όπως είναι η άσκηση. Δοκιμάστε το τρέξιμο, το διαλογισμό ή ένα χαλαρωτικό χόμπι για όλη την οικογένεια.

Πάντα διαπληκτίζεστε

Εάν εσείς και ο σύζυγός σας καταλήγετε σε καυγά με φωνές και κακό κάθε φορά που δεν γίνεται το δικό σας, τότε και τα παιδιά σας θα μάθουν να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το άγχος συχνά αποτελεί κακό έναυσμα για επιχειρήματα.

Διαχειρίζεστε λοιπόν σωστά το άγχος σας; Αν όχι, δοκιμάστε κάποιες τεχνικές διαχείρισης του στρες. Ο καυγάς μπορεί να σας βοηθάει να νιώσετε καλύτερα στην αρχή, δεδομένου ότι τα νεύρα σας εκτονώνονται, αλλά σας κάνει χειρότερα αργότερα. Και ασφαλώς έχει αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά. Το άγχος και το στρες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Κουτσομπολιό

Η κριτική για πράξεις και λόγια άλλων ανθρώπων, μπορεί να είναι σημάδι της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Για ποιο λόγο άραγε κουτσομπολεύετε; Ρωτήστε τον εαυτό σας αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Οι πιθανότητες είναι ότι το κάνετε από συνήθεια.

Το ίδιο ισχύει και με το κουτσομπολιό για πρόσωπα της τηλεόρασης και του Χόλλυγουντ. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση και δείξτε στα παιδιά πώς να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε με υγιείς τρόπους. Πηγαίνετε όλοι μαζί, για παράδειγμα, μια βόλτα με το ποδήλατο.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons