Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2016

xasis12-735x459.jpg

Η νομιμοποίηση κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης το 2016, το άνοιγμα της συζήτησης (σε επιστημονικό επίπεδο) για τη χρήση της ινδικής κάνναβης, για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους, αλλά και η αύξηση της χρήσης της, στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι τρία σημαντικά στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα με αφορμή την ετήσια Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά.

Η Μανίνα Τερζίδου, επιστημονικά υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ ( Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά) στη χώρα μας, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε και άλλες ιδιαιτερότητες που αφορούν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, με βάση την Ευρωπαϊκή έκθεση.

Η ίδια τονίζει ότι το τοπίο όσον αφορά τις νέες μολύνσεις χρηστών παραμένει θόλο, λόγο ελλείψεων στον εργαστηριακό έλεγχο τους και αναφέρει ότι τα προγράμματα με τις δωρεάν σύριγγες έχουν ατονήσει με κίνδυνο να απαξιωθεί η επιτυχημένη προσπάθεια των προηγούμενων χρόνων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV/AIDS μεταξύ των χρηστών.

Αύξηση της χρήσης κάνναβης και στην Ελλάδα

Όπως εξηγεί η κ. Τερζίδου, τα οπιοειδή στην Ελλάδα αποτελούν πάντα την κύρια ουσία χρήσης για την πλειονότητα των χρηστών, αλλά η χρήση κάνναβης, η μη-ιατρική χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η χρήση μεθαμφεταμινών εμφανίζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

«Από το 2013, ο Ν. 4139/13 προέβλεπε την νομιμοποίηση της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης. Με την Κοινή Υπουργικής Απόφαση, στις 31 Μαρτίου του 2016 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθιερώνεται σύστημα προέγκρισης για την καλλιέργεια κάνναβης με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μέχρι 0,2%για βιομηχανική χρήση» επισημαίνει και τονίζει ότι η συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, για ιατρική χρήση, έχει από μακρού ξεκινήσει στην Ελλάδα, σε επιστημονικό πλαίσιο, όχι όμως και σε πολιτικό.

Όσον αφορά τα προγράμματα υποκατάστασης τονίζει: «Στη χώρα μας, ο αριθμός των θεραπευομένων παρέμεινε το 2014 στα ίδια επίπεδα με αυτόν του 2013, τόσο στο σύνολό του, γύρω στις 12.500 χιλιάδες, κυρίως λόγω στασιμότητας στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης, καθώς το 2014 δημιουργήθηκε μόνο μία νέα μονάδα» εξηγεί η κ. Τερζίδου και τονίζει ότι μειώνεται και ο αριθμός των χρηστών που μπαίνουν στη θεραπεία.

Θολό το τοπίο στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών

Στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών το τοπίο είναι θολό επισημαίνει η κ. Τερζίδου, καθώς, όπως λέει, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων HIV το 2014 και το 2015, αλλά η ερμηνεία αυτής της μείωσης δεν είναι σαφής.

«Τόσο η έλλειψη αντιδραστηρίων για τοξικολογικούς ελέγχους, η οποία παρουσιάστηκε στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης το 2014, όσο και η ολοκλήρωση του πολυφασικού προγράμματος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, μείωσαν τα εξεταζόμενα άτομα και επομένως επηρέασαν την απεικόνιση της κατάστασης» αναφέρει και προσθέτει ότι το σύστημα εξετάσεων δεν είναι το μόνο που υπολειτουργεί: «τα προγράμματα διανομής συριγγών και συνέργων έχουν επίσης μειωθεί. Κινδυνεύει, έτσι, να απαξιωθεί η επιτυχημένη προσπάθεια των προηγούμενων χρόνων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV/AIDS».

Άμεση η ανάγκη για ένα νέο σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με την κ. Τερζίδου, είναι ο συντονισμός στο χώρο των ναρκωτικών και η ανάγκη για μια νέα Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης, αφού αυτό που εκπονήθηκε το 2014, αφενός μεν δεν επικυρώθηκε ποτέ, αφετέρου δε λήγει το 2016.

«Είναι αναγκαίο να ξεφύγουμε από σχέδια δράσης που αποτελούνται από συρραφή των προγραμματισμένων δράσεων των φορέων και να σχεδιάσουμε μία εθνική πολιτική για τα ναρκωτικά που να θέτει προτεραιότητες και δράσεις στοχευμένες στις ελλείψεις και τα προβλήματα του χώρου. Μια εθνική πολιτική που θα δίνει προτεραιότητα στην εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων πρακτικών στη μείωση της ζήτησης», καταλήγει.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons