Η άνοδος της ανεργίας και οι δημοσιονομικές περικοπές στον τομέα της υγείας συνεπεία της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 έχουν συμβάλει στην αύξηση της θνησιμότητας από τον καρκίνο κατά 500.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
«Η πρόσφατη οικονομική κρίση συνδέεται με 260.000 περισσότερους θανάτους από καρκίνο στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης) κατά το διάστημα 2008-2010 , εκ των οποίων οι 160.000 εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιπλέον θάνατοι από καρκίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής φθάνουν τις 500.000», δηλώνει στο AFP ο δόκτωρ Μαχίμπεν Μαρουτάπου, του Imperial College του Λονδίνου, επικεφαλής της έρευνας.
«Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο, άρα η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές στην οικονομική σφαίρα επηρεάζουν την επιβίωση στον καρκίνο είναι πολύ σημαντική», λέει.
Το 2012 ο καρκίνος προκάλεσε τον θάνατο 8,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. «Ανακαλύψαμε ότι η αύξηση τη ανεργίας συνδέεται με την αύξηση της θνησιμότητας από τον καρκίνο, αλλά η γενική υγειονομική κάλυψη προφύλασσε τον πληθυσμό από τις συνέπειές του. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις των μορφών καρκίνου για τις οποίες υπάρχει θεραπεία, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου».
Αντίθετα, οι περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη κοστίζουν σε ζωές. Για τις έρευνές του οι αμερικανοί και βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ανεργία και αύξηση της θνησιμότητας
Οι ερευνητές διαπίστωσαν σύνδεση ανάμεσα στην ανεργία, τις δημοσιονομικές περικοπές στον τομέα της υγείας και τη θνησιμότητα από καρκίνο σε 70 χώρες σε δείγμα δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων μελέτησαν τις τάσεις ανάμεσα στο 1990 και το 2010, καθώς μετά τη χρονολογία αυτή δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Οι μορφές καρκίνου κατατάχθηκαν σε δύο κατηγορίες: σε αυτές για τις οποίες υπάρχει θεραπεία και η πιθανότητα επιβίωσης ξεπερνά το 50% και σε αυτές που θεωρούνται μη ιάσιμες και η πιθανότητα επιβίωσης είναι χαμηλότερη από το 10%.
Η σύνδεση ανάμεσα στην θνησιμότητα και την ανεργία ήταν περισσότερο ορατή για τις ιάσιμες μορφές καρκίνου, «γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία της πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα».
Σύμφωνα με την έρευνα, μία αύξηση κατά 1% της ανεργίας συνδέεται με επιπλέον 0,37 θάνατο ανά 100.000 ανθρώπους. Μία αύξηση 1% του ΑΕΠ στις περικοπές των δαπανών υγείας αντιστοιχεί σε 0,0053 επιπλέον θάνατο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκαν 18.000 περισσότεροι θάνατοι, ενώ στην Γαλλία 1.500. Αντίθετα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αύξηση της θνησιμότητας στη Βρετανία και την Ισπανία.
«Στις χώρες όπου δεν υπάρχει γενική ιατρική κάλυψη, η πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα εξαρτάται συχνά από τη σύμβαση εργασίας. Ελλείψει απασχόλησης, η διάγνωση γίνεται καθυστερημένα και έχουν καθυστερημένη ή ελλιπή ιατρική φροντίδα», σύμφωνα με τον καθηγητή Ριφάτ Ατούν, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει τις συνέπειες της αύξησης της ανεργίας και των δημοσιονομικών περικοπών στην υγεία και τη φυσική και ψυχική κατάσταση.
Η ανεργία είναι αιτία για 45.000 αυτοκτονίες ετησίως σε 63 χώρες, ανάμεσά τους και δυτικές οικονομίες, σύμφωνα με έρευνα ελβετών ερευνητών που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στην επιθεώρηση The Lancet Psychiatry.
Άλλη έρευνα του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2015 έδειξε «πολύ σημαντική αύξηση της θνησιμότητας επί του πληθυσμού των ανέργων, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη θνησιμότητα των απασχολούμενων.
πηγή:medicalnews.gr