Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό στο σεξ; Σας ενδιαφέρει

couple-656x410.jpg

Εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική σας συνεύρεση και πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο είστε 100% προφυλαγμένοι απέναντι στα αφροδίσια νοσήματα, δυστυχώς απατάστε. Αυτή η διαδεδομένη λανθασμένη πεποίθηση ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη μετάδοση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, με τα δερματικά κονδυλώματα να θεωρούνται πλέον «σιωπηλή επιδημία».

Παρά το γεγονός ότι το προφυλακτικό αποτελεί απαραίτητο μέσο προστασίας, θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν αρκεί, καθώς δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, αλλά ούτε και όλα τα είδη της σεξουαλικής συνεύρεσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα δερματικά κονδυλώματα έχουν εξελιχθεί στο συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο έχει υπολογιστεί ότι προσβάλλει ένα στα δύο άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή κάποια στιγμή στη ζωή του.

Τα δερματικά κονδυλώματα οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), η μετάδοση του ιού γίνεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με την τριβή με μολυσμένα δάχτυλα και αντικείμενα (sex toys, πετσέτες, σεντόνια, κτλ). Είναι ο ίδιος ιός που μπορεί να επιφέρει κυτταρικές δυσπλασίες σε διάφορες περιοχές του οργανισμού (συνηθέστερα στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και στον πρωκτό, την ουρήθρα και τον στοματοφάρυγγα). Ιδιαίτερα απειλούνται τα άτομα που αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους, συνυπάρχουν σε παράλληλες σχέσεις, έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Σε επίπεδο ιατρικού προσυμπτωματικού ελέγχου, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ούτε το καθιερωμένο τεστ ΠΑΠ αρκεί διότι αυτό δείχνει μόνο αν υπάρχουν ήδη κυτταρικές αλλοιώσεις. Άρα δεν δείχνει εγκαίρως τη μόλυνση HPV. Αυτό μπορεί να το δείξει εγκαίρως μονάχα το HPV test και η κολποσκόπηση με βιοψία.

Το τεστ ΠΑΠ και το HPV test συστήνεται να εφαρμόζονται και από τα δύο φύλα. Στην περίπτωση των ανδρών, το τεστ ΠΑΠ και το HPV test εφαρμόζονται για την ανίχνευση βλαβών στον πρωκτό, την ουρήθρα και το στόμα.

Σε επίπεδο πρόληψης είναι σημαντικό πέρα από τη χρήση προφυλακτικού σε κάθε ερωτική επαφή, να ακολουθούνται οι εξής κανόνες:

εμβολιασμός σε μικρή ηλικία ανδρών και γυναικών, ιδανικά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών αποφυγή μικροτραυματισμών κατά τη διάρκεια ξυρίσματος ή αποτρίχωσης της περιγεννητικής περιοχής με κερί αυτοεξέταση/αυτοψηλάφηση μπροστά σε καθρέφτη, με δυνατό φως, για τυχόν δερματικές βλάβες που μοιάζουν με «ελιές» ιατρική δερματολογική και αφροδισιολογική εξέταση που επιτρέπει την ανίχνευση όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών που δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού

Σε επίπεδο θεραπείας, η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη μέθοδος βασίζεται στη χρήση εξελιγμένου Laser CO2. Με τη μέθοδο αυτή, παρουσιάζονται τα εξής πλεονεκτήματα:

αρκεί μόνο μία συνεδρία για να εξαλειφθούν όλες οι βλάβες που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή, ακόμα και οι υποκλινικές, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού και αποτελούν αιτία για υποτροπές και ανάπτυξη νέων βλαβών στο μέλλον, η μέθοδος είναι απολύτως ανώδυνη, καθώς στην περιοχή προηγείται τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας, η δέσμη του Laser στοχεύει με ακρίβεια πάνω στις βλάβες και τις καταστρέφει επιλεκτικά, χωρίς να επηρεάζεται ο γειτονικός υγιής ιστός, είναι η μοναδική θεραπεία που δεν αφήνει ουλές ή σημάδια στο δέρμα, όπως πολλές φορές συμβαίνει με τις μεθόδους της κρυοθεραπείας και της διαθερμοπηξίας (ηλεκτροκαυτηρίασης). Το δέρμα μένει υγιές και ομοιόχρωμο, ακριβώς όπως ήταν πριν μολυνθεί από τον ιό HPV, μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τα κονδυλώματα θα πάψουν να είναι σιωπηλή επιδημία όταν ολοκληρωμένα προλαμβάνονται και ενορχηστρωμένα αντιμετωπίζονται σε εξειδικευμένα αφροδισιολογικά ιατρεία με συνεργασία εξειδικευμένων ιατρών και συγκεκριμένα Δερματολόγου, Γυναικολόγου, Γαστρεντερολόγου (για εντοπίσεις στον πρωκτικό σωλήνα), και σπανιότερα Ουρολόγου και Χειρουργού.

Πέραν όμως της ολοκληρωμένης θεραπείας, απαιτείται και σωστή πρόληψη στο πλαίσιο της οποίας, όπως προαναφέραμε, το προφυλακτικό και το τεστ ΠΑΠ είναι απαραίτητα μεν, αλλά δεν αρκούν.

Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερωθείτε στον ιστότοπο stopkondylomata.com.

mydoctors.jpg

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

www.tzermias.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons