Νηστίσιμες διατροφικές συμβουλές για εγκύους

dfsdfsf.jpg

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι διατροφικές συνήθειες της μέλλουσας μητέρας καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, που απαιτούνται για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και τη φυσιολογική έκβαση της κύησης. Κατά πόσο όμως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο μέσα από την κατανάλωση ενός νηστίσιμου διαιτολογίου;

Ο παραπάνω προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ή και ανεπαρκή πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, με ιδιαίτερη σημασία για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται κυρίως η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ο σίδηρος και το ασβέστιο, αφού οι πλουσιότερες πηγές τους δεν καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Έτσι, στην περίπτωση της πρωτεΐνης, οι ανάγκες της εγκύου θα πρέπει να καλυφθούν μέσα από κατάλληλους συνδυασμούς φυτικών πηγών, όπως για παράδειγμα μέσω της ταυτόχρονης κατανάλωσης προϊόντων δημητριακών και οσπρίων, με στόχο την πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων.

Αντίστοιχα, για την επαρκή πρόσληψη σιδήρου θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση πλούσιων φυτικών πηγών σιδήρου, όπως είναι τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Παράλληλα, τα παραπάνω τρόφιμα θα πρέπει να συνδυάζονται με μια πηγή βιταμίνης C, προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου.

Τέλος, λόγω του αποκλεισμού του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο θα πρέπει να καλύπτονται από άλλες πηγές, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και ορισμένα όσπρια και ξηροί καρποί.

Συνοπτικά, θα λέγαμε πως ένα κατάλληλα διαμορφωμένο διαιτολόγιο θα μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά μιας εγκύου, αρκεί να τηρηθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Θα ήταν ωστόσο προτιμότερο οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης να ακολουθούν ένα πλήρες και ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, και να τηρήσουν -εφόσον το επιθυμούν- τη νηστεία μόνο κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσει μια έγκυος να νηστέψει θα πρέπει να ζητήσει την καθοδήγηση του γιατρού που την παρακολουθεί, ώστε να προηγηθεί προσεκτική αξιολόγηση της κατάστασης υγείας και θρέψης και της πορείας της κύησης. Ακολούθως, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, η συνεργασία με επαγγελματία διαιτολόγο μπορεί να εξασφαλίσει το σχεδιασμό ενός νηστίσιμου διαιτολογίου, προσαρμοσμένου στις προσωπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες της εγκύου, το οποίο θα προσφέρει επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons