Τι φανερώνει ο ιδρώτας για την υγεία σας

idrotas.jpg

Τείνουμε να πιστεύουμε ότι ο ιδρώτας είναι απλώς μια ένδειξη ότι ζεσταινόμαστε ή γυμναστήκαμε αρκετά κατά τα διάρκεια μιας έντονης προπόνησης. Αλλά στην πραγματικότητα ο ιδρώτας μπορεί να μας πει πολλά για την υγεία μας.

Αν ο ιδρώτας σας μυρίζει…

Σημαίνει ότι είστε πολύ στρεσαρισμένοι. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι όταν ιδρώνετε στο γυμναστήριο, ο ιδρώτας σας συνήθως δεν μυρίζει; Από την άλλη μπορεί μια κατάσταση στο γραφείο να σας κάνει να ιδρώσετε και να αναρωτιέστε αν βάλατε αποσμητικό στις μασχάλες σας.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί οι δύο τύποι του ιδρώτα παράγονται από διαφορετικούς αδένες: eccrine και apocrine. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, παράγεται ιδρώτας από τους αδένες eccrine, οι οποίοι βρίσκονται σε όλο το σώμα και ως επί το πλείστον παράγουν ιδρώτα από νερό και αλάτι. Στο μεταξύ, ο ιδρώτας από το άγχος παράγεται από τους αδένες apocrine, οι οποίοι ως επί το πλείστον περιορίζονται στις μασχάλες σας και παράγουν ιδρώτα που αναμιγνύεται  με το λίπος, τις πρωτεΐνες και τα βακτήρια του δέρματος. Εξού και η δυσωδία.

Αν ιδρώνετε πολύ

Όλοι ιδρώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αλλά η αλήθεια είναι πώς υπάρχουν άνθρωποι που είναι περισσότερο επιρρεπείς στον ιδρώτα.

Μπορεί λοιπόν η εφίδρωση να είναι κάτι εντελώς φυσικό, ωστόσο σχεδόν 220 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (περίπου το 3% του πληθυσμού), υποφέρουν από υπερβολική εφίδρωση που ονομάζεται υπεριδρωσία. Ο αδένας που είναι υπεύθυνος για την εφίδρωση ονομάζεται ιδρωτοποιός, και σε ασθενείς με υπεριδρωσία, είναι υπερδραστήριος, παράγοντας  πολύ περισσότερο ιδρώτα από ό, τι χρειάζεται για να δροσίσει το σώμα.

Αν βλέπετε λοιπόν ότι οι παλάμες σας είναι ιδρωμένες ακόμα κι όταν δεν είστε αγχωμένοι ή ιδρώνετε ακόμα κι αν δεν γυμνάζετε, μπορεί να υποφέρετε από υπεριδρωσία. Μια επίσκεψη στον δερματολόγο αρκεί για να γίνει η διάγνωση.

Αν δεν ιδρώνετε καθόλου

Κάποιοι ιδρώνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο ή σχεδόν καθόλου. Τα πάντα όμως εξαρτώνται από τον αριθμό των ιδρωτοποιών αδένων που έχετε (οι περισσότεροι από εμάς έχουν μεταξύ δύο και τεσσάρων εκατομμυρίων). Έτσι, αν η διπλανή σας στο μάθημα pilates είναι μούσκεμα στον ιδρώτα κι εσείς πάλι καθόλου, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν κάνετε σωστά τις ασκήσεις.

Αλλά αν είστε στη μέση μιας έντονης άσκησης και δεν ιδρώνετε καθόλου, ίσως και να υπάρχει πρόβλημα. Η ανίδρωση είναι μια ιατρική κατάσταση (συνήθως γενετική) που ορίζεται από την αδυναμία του να ιδρώσει το άτομο κανονικά. Μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα ή απλά ορισμένες περιοχές. Εάν όμως δεν μπορείτε να ιδρώσετε, το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία και μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.

Αν ο ιδρώτας είναι αλμυρός

Παρατηρείτε το καλοκαίρι λευκές λωρίδες ιδρώτα να στάζουν στο πρόσωπο σας ή να αφήνουν στάμπα στο μπλουζάκι σας: Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιδρώτας αποτελείται κατά 99% από νερό, ενώ περιέχει και μεταλλικά άλατα σε ποσοστό 5% προερχόμενα κυρίως από χλωριούχο νάτριο.

Είτε προκαλείται εξαιτίας της ζέστης είτε λόγω συναισθηματικής φόρτισης, η αλμυρή γεύση του οφείλεται σε αυτή την ουσία.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons