Μειώνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών στους καρδιοπαθείς η μεσογειακή διατροφή

mesoge-diatrofi.jpg

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, μειώνει τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά σε ανθρώπους που ήδη έχουν καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερα έτη και αφορούσε περίπου 15.500 ανθρώπους σε 39 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), δείχνει ότι για τους καρδιοπαθείς, είναι πιο σημαντικό να τρώνε περισσότερες υγιεινές τροφές, παρά να αποφεύγουν τις ανθυγιεινές, όπως τις επεξεργασμένες, τα γλυκά, τα τηγανητά, τα ποτά με ζάχαρη κ.α. – εν ολίγοις πολλά από αυτά που χαρακτηρίζουν τη «δυτική» διατροφή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραλφ Στιούαρτ του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, διαπίστωσαν ότι για κάθε 100 ανθρώπους που τρώνε περισσότερες ποσότητες «μεσογειακής» διατροφής, υπάρχουν τρία λιγότερα εμφράγματα, εγκεφαλικά και πρόωροι θάνατοι.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήσαν 67 ετών κατά μέσο όρο και είχαν όλοι σταθερή στεφανιαία νόσο. Στη διάρκεια της τετραετούς έρευνας, περίπου το 10% έπαθαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή πέθαναν. Όμως μεταξύ όσων ακολουθούσαν πιστά την μεσογειακή διατροφή, το ποσοστό ήταν μόνο 7%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα καρδιαγγειακά οφέλη της μεσογειακής διατροφής ήσαν διακριτά ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής. «Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους με καρδιοπάθεια να τρώνε πιο πολλά υγιεινά φαγητά», δήλωσε ο Στιούαρτ.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα φρούτα και τα λαχανικά κατ’ εξοχήν μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε αισθητά αυξημένος κίνδυνος από την μέτρια κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, γλυκών, τηγανητών κ.α.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons