Δέσμευση για επίδομα σε φροντιστές ασθενών με άνοια

anoia.medium.jpg

Για τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας να χορηγήσει άμεσα επίδομα σε όσους φροντίζουν ασθενείς με άνοια, μίλησε η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ και μέλος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Μάγδα Τσολάκη, στο «Πρακτορείο FM». Επίσης η κ. Τσολάκη ερωτώμενη για την κληρονομικότητα της νόσου, είπε χαρακτηριστικά ότι είναι ένα ερώτημα του οποίου η απάντηση αλλάζει συνεχώς.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 22 Μαρτίου, έχει πολλούς άξονες, ανέφερε η κ. Τσολάκη. «Έχει τον άξονα της δημιουργίας καινούργιων μονάδων φροντίδας ασθενών με άνοια, σαν εξωτερικούς ασθενείς, έχει την φροντίδα στο σπίτι, την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και την εκπαίδευση περιθαλπόντων, τη δημιουργία έρευνας, τη δημιουργία μονάδων ανακουφιστικής φροντίδας για τα τελικά στάδια των ασθενών, τη δημιουργία ξενώνων, περισσότερων από αυτούς τους δύο που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έτσι ώστε οι ασθενείς, να πηγαίνουν να μένουν για λίγο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ξεκουράζονται οι περιθάλποντες. Και μέσα από όλα αυτά υπάρχει και η διαδικασία, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα σαν προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, το να χορηγηθεί κάποιο επίδομα στους περιθάλποντες, για την φροντίδα των ασθενών. Ο υπουργός Υγείας, ο κ. Ξανθός, δεσμεύτηκε να βρει 600.000 ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία, για να οριστεί πως θα χορηγείται το επίδομα αυτό, σε όσους περιθάλπουν ασθενείς με άνοια»

Όσον αφορά το ερώτημα για το αν υπάρχει κληρονομικότητα της νόσου η κ. Τσολάκη δήλωσε: «Είναι ένα πολύ καλό ερώτημα, του οποίου η απάντηση αλλάζει συνεχώς. Δηλαδή, μέχρι πριν από δέκα χρόνια, λέγαμε ότι η νόσος δεν είναι κληρονομική. Και αναφερόμαστε σε ένα μικρό ποσοστό 1-5% των ασθενών με άνοια, που παρουσιάζουν τη νόσο πριν από τα 60 τους. Και λέγαμε ότι αυτό το ποσοστό των ασθενών έχει κάποιες μικρές μεταλλάξεις, οι οποίες μεταδίδονται στους απογόνους, δηλαδή οι μισοί απόγονοι θα έχουν αλτσχάιμερ. Αυτό όμως το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό. Λέμε επίσης ότι το 25% των ασθενών που έχουν άνοια, πιθανώς να κληρονομούν στους απογόνους τους την άνοια, μέσα από προδιαθεσικά γονίδια. Αν υπάρχει ένα οικογενειακό ιστορικό, δεν είναι δηλαδή ένας ασθενής, αλλά υπάρχει και δεύτερος και τρίτος ασθενής, στην οικογένεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, κάποιοι από τους απογόνους, να εκδηλώσουν και αυτοί τη νόσο. Για το υπόλοιπο 75% έχουμε βρει προδιαθεσικά γονίδια, τα οποία αυτή τη στιγμή ελέγχονται, προσπαθούμε να τα επαναλάβουμε, δηλαδή να δούμε και σε άλλες μεγάλες ομάδες ασθενών στην Ευρώπη και την Αμερική, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι, ότι έχουμε βρει όλα τα προδιαθεσικά γονίδια, προκειμένου να αρχίσει η προσπάθεια τροποποίησης τους. Ή αν έχουμε τη δυνατότητα να μπλοκάρουμε την έκφραση τους, έτσι ώστε να μην εκφράζονται και έτσι να μην έχουμε άνοια. Ή να βρούμε ποιοι άλλοι παράγοντες, εκτός από την πίεση, την παχυσαρκία, τη χοληστερίνη, το σακχαρώδη διαβήτη, συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου, γιατί το να έχουμε ένα προδιαθεσικό γονίδιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάθουμε αλτσχάιμερ.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons