Γιατί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καλά το πρώτο βράδυ σε ξένο κρεβάτι

_468x286.medium.jpg

Σε πολλούς συμβαίνει την πρώτη νύχτα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ή στο σπίτι κάποιου άλλου, να μην μπορούν να κοιμηθούν το ίδιο εύκολα. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο κι έχει και επιστημονική εξήγηση, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα! Ονομάζεται «παρενέργεια της πρώτης-νύχτας» και ουσιαστικά το αριστερό μέρος του εγκεφάλου παραμένει σε «επιφυλακή».

«Όταν κοιμάσαι σε ένα νέο μέρος για πρώτη φορά, ένα μέρος από τη μια πλευρά του εγκεφάλου μοιάζει να μένει άγρυπνο για λόγους επιβίωσης, ώστε να μπορέσετε να ξυπνήσετε πιο γρήγορα αν αυτό κριθεί απαραίτητο», αναφέρει ο συντάκτης της μελέτης, Yuka Sasaki του Πανεπιστημίου Brown.

«Τα συχνά ταξίδια, μπορεί να οδηγήσουν σε ανήσυχο ύπνο», συμπληρώνει ο Sasaki και προσθέτει «αλλά αν μείνεις αρκετές ημέρες στο ίδιο μέρος, τότε θα έχεις ομαλότερο ύπνο». Ο καθηγητής, προκειμένου να διαπιστώσει πώς ένας ξένο χώρος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας, προχώρησε σε μια σειρά από «πειράματα».

Ο ίδιος και η ομάδα του, ανακάλυψαν ότι όσοι κοιμούνται σε ένα ξένο περιβάλλον είναι περισσότερο επιρρεπείς σε εξωτερικά ερεθίσματα, σε ήχους για παράδειγμα, καθώς ο εγκέφαλος τα εκλαμβάνει ως απειλές.

Όπως σημειώνεται, τέτοιο μηχανισμό διαθέτουν και ζώα όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια που τους επιτρέπει να προστατεύουν τη ζωή τους από τυχόν απειλές.

«Ίσως ο εγκέφαλος των ανθρώπων να είναι μια μικρογραφία αυτού του μηχανισμού που διαθέτουν οι φάλαινες και τα δελφίνια», εξηγεί ο Sasaki.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons