Πώς μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

fruits1-612x410.jpg

Ο καρκίνος αποτελεί ένα σοβαρό νόσημα που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Αν και τα αίτια εμφάνισής του δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πολύ-παραγοντική νόσο, με τις διαιτητικές συνήθειες να κατέχουν σημαντική θέση στη λίστα των παραγόντων κινδύνου. Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως το ποσοστό των περιστατικών καρκίνου που θα μπορούσαν να προληφθούν μόνο μέσα από κατάλληλες αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και άσκησης είναι υψηλό, τονίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει η διατροφή στην πρόληψη της νόσου.

Η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία έχει κατά καιρούς αποδώσει αντικαρκινικές ιδιότητες σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα, ομάδες τροφίμων και πρότυπα διατροφής. Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως τώρα, κανένα τρόφιμο ή συστατικό δε μπορεί από μόνο του να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο, έχει φανεί ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου με αυξημένη περιεκτικότητα σε ορισμένα τρόφιμα και ομάδες τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Έτσι, η συστηνόμενη προληπτική διατροφική στρατηγική περιλαμβάνει την τήρηση ενός πλήρους και ισορροπημένου διαιτολογίου με υψηλή πρόσληψη ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης. Επιπλέον, προτείνεται η τακτική κατανάλωση οσπρίων, ξηρών καρπών και λιπαρών ψαριών με έμφαση στα μικρότερα σε μέγεθος είδη, που είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων.

Από την άλλη, η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ενώ όσον αφορά στο λίπος της δίαιτας, αυτό θα πρέπει να προέρχεται κυρίως από πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, έναντι των «κακών» κορεσμένων και trans λιπαρών.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου διατροφικού προτύπου μπορεί να αποτελέσει ένα καλό «σύμμαχο» στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου, προσφέροντας πλήθος βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία συμβάλλουν στη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη μακροχρόνια διατήρηση της υγείας. Παράλληλα, οι παραπάνω διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν και στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους, που φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Πηγή: neadiatrofis.gr

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons