Σπαστικότητα προσαγωγών

toe-pointing-735x459.jpg

Η σπαστικότητα των προσαγωγών δεν είναι πάθηση, είναι σύμπτωμα γενικότερης σπαστικότητας του ατόμου (συνήθως παιδιού) που συνοδεύεται και από άλλες διαταραχές των άνω και κάτω άκρων.
prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

Τι είναι

Η σπαστικότητα οφείλεται σε κεντρική βλάβη του εγκεφάλου, που επισυμβαίνει προ ή κατά τη διάρκεια του τοκετού (εγκεφαλική ανοξαιμία) ή κατά τη βρεφική ηλικία, (λόγω μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας) που δεν αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς εγκαίρως.

Στη γενική σπαστικότητα συμμετέχουν και τα χέρια και τα πόδια. Τα χέρια βρίσκονται σε κάμψη των αγκώνων, κάμψη των καρπών και κάμψη των δακτύλων. Τα πόδια βρίσκονται οι μηροί σε ελαφρά κάμψη και κολλημένοι μεταξύ τους (οφείλεται σε σπαστικότητα των προσαγωγών) και το πόδι είναι σε ιπποποδία (βλέπε κεφάλαιο).

Αποτέλεσμα, το παιδί και αργεί και δυσκολεύεται να περπατήσει, γιατί η σπαστικότητα ων προσαγωγών οδηγεί τα πόδια να βαδίζουν με μία κίνηση προς τα μέσα, σαν «ψαλίδι», που εμποδίζει τη βάδιση.

defsgs1.jpg

Πώς ελέγχεται

Η σπαστικότητα του παιδιού που μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη (τετραπληγία) ή ετερόπλευρη (ημιπληγία), είναι από πολύ νωρίς διαγνωσμένη.

Η σπαστικότητα των προσαγωγών είναι εμφανής, γιατί προσπαθώντας ν΄ ανοίξουμε τα πόδια του παιδιού σε γυναικολογική θέση, υπάρχει μεγάλη αντίσταση. Στη βάση του μηρού, στους βουβώνες, ψηλαφείται και διαγράφονται έντονα οι προσαγωγοί μύες.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση της σπαστικότητας είναι κατά βάση συντηρητική (ασκήσεις, νάρθηκες βάδισης). Όμως ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις είναι απαραίτητες για επιβοήθηση και επιτάχυνση της λειτουργικότητας του ατόμου. Κυριότερες επεμβάσεις είναι η διατομή των προσαγωγών και η επιμήκυνση του αχιλλείου τένοντα. Η διατομή των προσαγωγών είναι από τις επεμβάσεις που βοηθούν πολύ ενώ είναι απλές, και πρέπει να γίνεται νωρίς. Μέσω μιας πολύ μικρής τομής αποκόπτονται οι εκφύσεις των προσαγωγών μυών από τη λεκάνη. Οι μύες θα ξανακολλήσουν οπωσδήποτε, γι΄ αυτό στα βρέφη είναι ορθό να τοποθετείται μετά τη διατομή ένας νάρθηκας που συγκρατεί τα σκέλη σε απαγωγή, ώστε να μην χαθεί η διόρθωση.

defsgs2.jpg

Η επιμήκυνση του αχιλλείου τένοντα στην περιοχή της μυϊκής γαστέρας του γαστροκνημίου ή στην ίδια την τενοντώδη μοίρα του αχιλλείου τένοντα, διορθώνει νωρίς την ιποπποδία και διευκολύνει το βηματισμό.

Λέξεις κλειδιά:

– σπαστικότητα

– εγκεφαλική ανοξαιμία

– μηνιγγίτιδα

– εγκεφαλίτιδα

– ημιπληγία

– τετραπληγία

– ιπποποδία

– διατομή προσαγωγών

– επιμήκυνση αχιλλείου τένοντα


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons