Οι συναυλίες κλασικής μουσικής «χτυπούν» το στρες

100_tsigganika_violia_2013_11_01.jpg

Για πρώτη φορά βρετανική έρευνα δείχνει ότι οι συναυλίες μειώνουν πολύ γρήγορα το στρες. Οι ερευνητές με επικεφαλής την Ντέιζι Φάνκορτ του Centre for Performance Science του Imperial College του Λονδίνου και του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής της Βρετανίας, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «Public Health», μελέτησαν 117 εθελοντές που παρακολούθησαν δύο συναυλίες κλασικής μουσικής.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα σάλιου λίγο πριν τις συναυλίες και ξανά μετά από μία ώρα στη διάρκεια του διαλείμματος. Διαπιστώθηκε ότι μια ώρα συναυλίας ήταν αρκετή για να μειώσει αισθητά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης στον οργανισμό των ανθρώπων, καθώς, επίσης, της κορτιζόνης.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στοιχεία ότι η παρακολούθηση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης μπορεί να έχει άμεσα τέτοια επίπτωση στην ενδοκρινική δραστηριότητα» δήλωσε η Φάνκορτ.

Η κορτιζόλη παράγεται στο σώμα λόγω είτε σωματικού, είτε ψυχολογικού στρες. Σε μικρές ποσότητες έχει θετική επίδραση (π.χ. αυξάνει την εγρήγορση και την ευεξία), αλλά όταν η αύξησή της είναι χρόνια επιβαρύνει την υγεία (καρδιοπάθειες, διαβήτης, υπέρταση κ.α.).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να μειώσει την ορμόνη του στρες, κάτι που ήδη αξιοποιείται σε χώρους όπως τα νοσοκομεία. Επίσης το τραγούδι και η συμμετοχή σε χορωδία έχουν εξίσου θετική επίδραση.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι άνθρωποι στις συναυλίες ανταποκρίνονται θετικά στην μουσική και ηρεμούν άσχετα με την ηλικία τους, το μουσικό «αυτί» τους ή το πόσο εξοικειωμένοι είναι με το συγκεκριμένο είδος μουσικής που ακούν.

Πάντως, επειδή η νέα μελέτη εστιάσθηκε στις συναυλίες κλασικής μουσικής, η οποία από τη φύση της είναι σχετικά ήρεμη, το πείραμα πρέπει να επαναληφθεί με συναυλίες και άλλου είδους μουσικής, καθώς επίσης με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πέρα από τις μουσικές.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons