Η πρώτη σεξουαλική επαφή εξαρτάται και από τα γονίδια

asdf1.jpg

Η ηλικία που ξεκινάει η σεξουαλική δραστηριότητά είναι και θέμα γενετικών παραγόντων, επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, που έγινε σε πάνω από 380.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη μελέτη το χάσιμο της παρθενίας οφείλεται περίπου κατά το ένα τέταρτο (25%) σε κληρονομικότητα. Αν και δεν πρόκειται για «γονίδια της παρθενίας» φωτίζεται καλύτερα πλέον το γενετικό υπόβαθρό της.

Έως σήμερα η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής είχε συσχετιστεί κυρίως με διάφορους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες (επιρροή οικογένειας, συνομηλίκων, εθίμων κ.α.). Επίσης προηγούμενες μελέτες είχαν προτείνει και μια γενετική «συνιστώσα», αγνώστου βαθμού επιρροής, που επηρεάζει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως την έναρξη της εφηβείας και την ηλικία της γέννησης του πρώτου παιδιού στις γυναίκες.

Η μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας έχει σταδιακά μειωθεί από τα 18 χρόνια το 1880 στα 12,5 χρόνια περίπου σήμερα και στα δύο φύλα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια πιθανή σχέση ανάμεσα στην πρόωρη εφηβεία και στην πρόωρη έναρξη του σεξ, συσχετίζοντας και τα δύο με γενετικούς παράγοντες.

Η νέα έρευνα επιστημόνων από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ισλανδία, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο-παιδίατρο Κεν Ονγκ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», έκανε γενετική ανάλυση σε πάνω από 125.000 άτομα από τη Βρετανία ηλικίας 40 έως 69 ετών και εντόπισε 38 γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία του πρώτου σεξ.

Στη συνέχεια τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν από μια δεύτερη ανάλυση σε 241.900 άτομα από την Ισλανδία και 20.200 από τις ΗΠΑ, όλα άνω των 45 ετών.

Ορισμένα από τα εμπλεκόμενα γονίδια, όπως το CADM2, το οποίο επιδρά στην εγκεφαλική δραστηριότητα, έχουν επίσης συσχετισθεί με την ανάπτυξη μιας πιο ριψοκίνδυνης προσωπικότητας (και προφανώς το πρώτο σεξ επηρεάζεται από μια τέτοια τάση). ‘Αλλα γονίδια συσχετίζουν το πρώιμο σεξ με την απόκτηση περισσότερων παιδιών στη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι όντως τόσο η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, όσο και η ηλικία της γέννησης του πρώτου παιδιού επηρεάζονται σε μέτριο βαθμό από γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι επίσης επηρεάζουν την ηλικία έναρξης της εφηβείας. Όσο πιο πρόωρα έρχεται η εφηβεία σε αγόρια και κορίτσια, τόσο νωρίτερα είναι πιθανό να έχουν την πρώτη σεξουαλική επαφή τους, καθώς επίσης να γεννήσει μια γυναίκα το πρώτο παιδί της.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόωρη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας με χειρότερες εκπαιδευτικές επιδόσεις, καθώς επίσης με χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία. Από την άλλη, παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την πρόωρη έναρξη της εφηβείας με αυξημένο κίνδυνο σε βάθος χρόνου για εκδήλωση παθήσεων όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και μερικές μορφές καρκίνου.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons