Νέα δεδομένα για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην καρδιά μας

tsqhx5gc-656x410.jpg

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας ανασκόπησης επιστημονικών μελετών, φαίνεται πως υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και της περιφέρειας μέσης, με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Άτομα με δείκτη μάζας σώματος υψηλότερο του 30 θεωρούνται παχύσαρκα και η σχέση της παχυσαρκίας με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας υποστηρίζεται από πολλές μελέτες. Ωστόσο, τα ευρήματα της παρούσας ανασκόπησης δείχνουν πως ακόμη και τιμές δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 25 και 30 –όπου το άτομο θεωρείται υπέρβαρο-, σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 23 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 650.000 εθελοντές. Συνολικά, βρέθηκε πως η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 5 μονάδες συνδέεται με 41% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ τα παχύσαρκα άτομα φάνηκαν να έχουν 2 με 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα της ανάλυσης 12 μελετών από τις 23, οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα από 360.000 εθελοντές, έδειξαν πως κάθε αύξηση της περιφέρειας μέσης κατά 10 εκατοστά συνδέεται με 29% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Έτσι, ένας άνδρας, για παράδειγμα, με περιφέρεια μέσης 105 εκατοστά, βρέθηκε να έχει διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με έναν του οποίου η περιφέρεια μέσης ήταν 83 εκατοστά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως άτομα με κεντρικού τύπου παχυσαρκία παρουσιάζουν αυξημένες τιμές φλεγμονοδών μορίων, τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα ευρήματα της παρούσας ανασκόπησης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την κλινική πράξη, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας σε συνδυασμό με την αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων ατόμων παγκοσμίως, μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας στα επόμενα χρόνια.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons